Skip to main content

Η Ρωσία φλέγεται. Και δεν φταίνε τα τσιγάρα…

Ποιος ή τι βρίσκεται πίσω από τις πυρκαγιές, που αυξάνονται συνεχώς στην χώρα, με επίκεντρο την Μόσχα;

«Σίγουρα υπάρχουν απρόσεκτοι καπνιστές στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν εξηγεί την ξαφνική αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών». Αυτό είναι το ειρωνικό σχόλιο του στρατιωτικού εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, σε άρθρο του στο Forbes, για τις εξηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με τις -όλο και πιο πολλές- φωτιές που ταλαιπωρούν την χώρα.

Την περασμένη Τετάρτη, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι μια μικρή πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει, έσβησε γρήγορα και χωρίς θύματα. Το γεγονός ότι εκδηλώθηκε στην έδρα του υπουργείου Άμυνας, και ότι το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο, μπορεί να είναι απλώς τυχαίες λεπτομέρειες, αναφέρει ο Χάμπλινγκ. Αλλά οι μεγάλες πυρκαγιές είναι όλο και πιο συχνές στη Ρωσία αυτές τις μέρες, όπως αναφέρει λεπτομερώς μια νέα έκθεση του οργανισμού Molfar.

Η Molfar είναι μια παγκόσμια κοινότητα OSINT με 60 αναλυτές υψηλής εξειδίκευσης και περισσότερους από 200 εθελοντές που εργάζονται για:
‍- τον εντοπισμό εγκληματιών πολέμου,
– την αποδόμηση της ρωσικής προπαγάνδας,
– τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου,
-την πλήρη καταγραφή των γεγονότων του πολέμου και
– τη συλλογή του καταλόγου των εταιρειών που υποστηρίζουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Κατακόρυφη αύξηση

Τον Ιανουάριο, μετά από λεπτομερείς πληροφορίες που έλαβε από αξιόπιστη πηγή, η Molfar έκανε γνωστό ότι ο ρυθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 26% τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.

“Υπάρχει μια μικρή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις πληροφορίες σχετικά με τις πυρκαγιές σε στρατιωτικά εργοστάσια και ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία”, δήλωσε στο Forbes η Ντάρια Βερμπίτσκα, μέλος του οργανισμού. “Φαίνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν αυτά τα περιστατικά τόσο συχνά όσο παλαιότερα, και όταν το κάνουν, είτε παραλείπουν σημαντικές λεπτομέρειες είτε υποβαθμίζουν την έκταση των ζημιών”.

Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σημειώθηκαν 212 πυρκαγιές, έναντι 414 για ολόκληρο το 2022. Κάθε μία από αυτές είναι ένα περιστατικό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που πλήττει τη Ρωσία σε μια εποχή που η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε απότομη πτώση.

Η Molfar διαπίστωσε ότι οι πιο συνηθισμένες εγκαταστάσεις που καίγονται είναι αποθήκες, εργοστάσια και εμπορικά κέντρα, καθώς και αποθήκες και αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ορισμένες από τις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του εργαστηρίου μιας εταιρείας όπλων και μιας αποθήκης πυρομαχικών στο Μπέλγκοροντ.

Οι αιτίες

Οι πυρκαγιές είναι πιο συχνές στη Μόσχα, όπου σημειώθηκαν 40 από τις 414 πυρκαγιές πέρυσι ή περίπου το 10%. Η τάση αυτή έχει ενταθεί – 35 από τις 212 πυρκαγιές φέτος (πάνω από 16%) σημειώθηκαν στην Ρωσική πρωτεύουσα.

Οι αναλυτές της Molfar υποστηρίζουν δύο πιθανές αιτίες για την απότομη αύξηση του αριθμού τους: ενέργειες Ρώσων ανταρτών που αντιτίθενται στο καθεστώς Πούτιν ή σαμποτάζ μεγάλης εμβέλειας που διεξάγεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ή και συνδυασμός αυτών των δύο.

Ο πραγματικός υπαίτιος ωστόσο, δεν «αποκαλύπτεται».

REUTERS/Sergey Pivovarov

Το Come Back Alive  και το «μυστήριο» Black Box

Σύμφωνα Molfar η απότομη αύξηση των πυρκαγιών φαίνεται να συνέπεσε με την την εμφάνιση του Black Box, το μυστικό ουκρανικό project το οποίο, όπως και πολλά άλλα παρόμοια, χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Come Back Alive με crowdfunding. Μέσω δράσεων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 40 εκατ. γρίβνα (1 εκατ. δολάρια), με το Come Back Alive να αναφέρει ότι τον Οκτώβριο “αγόρασε και παρέδωσε στο ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας εξοπλισμό ικανό να περιορίσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας”.

Το ίδρυμα Come Back Alive, το οποίο υποστηρίζει τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έχει δημιουργήσει  ταμείο σε συνεργασία με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου.  Ευαίσθητοι Ρωσικοί στόχοι – συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας – έχουν υποστεί ζημιές το τελευταίο διάστημα.

«Ζημιές εκατομμυρίων δολλαρίων»

“Λόγω εμπιστευτικότητας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες αυτής της δράσης αλλά τα αποτελέσματά της θα αποτυπωθούν σίγουρα στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το σχέδιο, το οποίο μεταξύ μας αποκαλούμε Black Box, προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία μόνο τον Οκτώβριο. Μαζί με τους ευεργέτες και όλους τους ενδιαφερόμενους Ουκρανούς, θα συνεχίσουμε να επηρεάζουμε τη μαχητική ικανότητα του εχθρού”, αναφέρει ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Οι…απρόσεκτοι καπνιστές

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν συνήθως ότι πυρκαγιές και εκρήξεις πίσω από τις γραμμές τους, είναι αποτέλεσμα απρόσεκτου καπνίσματος δικαιολογία που χλευάζεται από την Ουκρανία ως – High Mobility Artillery Cigarette System (Σύστημα πυροβολικού τσιγάρων υψηλής κινητικότητας)

Εάν η αύξηση των πυρκαγιών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνεχιστεί, οι ρωσικές αρχές θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες τους επόμενους μήνες να ανακαλύψουν αν «εμπρηστής» είναι το Black Box ή κάτι άλλο.

naftemporiki.gr