Skip to main content

Αυστραλία: Πλησιάζει ο κυκλώνας Ilsa, ο χειρότερος της δεκαετίας

Οι κυκλώνες είναι συνηθισμένοι στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, με το Γραφείο Μετεωρολογίας να καταγράφει επτά από αυτούς πέρυσι.

Ένας μεγάλος κυκλώνας οξύνεται στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας, με προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο ισχυρή καταιγίδα της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή, με ισχυρούς ανέμους ικανούς ακόμα και να σηκώσουν τροχόσπιτα.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας (BOM) της Αυστραλίας δήλωσε ότι ο κυκλώνας Ilsa αναμένεται να προσγειωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης ή νωρίς την Παρασκευή, κάπου μεταξύ των πόλεων Broome και Port Hedland, ενός σημαντικού λιμενικού κόμβου. «Οι άνεμοι αυτής της έντασης δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να ρίξουν δέντρα και καλώδια ρεύματος, αλλά και να σηκώσουν αντικείμενα από την αυλή και το σπίτι σας», δήλωσε η ανώτερη Μετεωρολόγος της ΒΟΜ, Μίριαμ Μπράντμπερι.

Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να δέσουν οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στον αέρα με τους ισχυρούς ανέμους.

Οι τουρίστες που διαμένουν κατά μήκος του τμήματος της ακτής μεταξύ Broome και Port Hedland ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν από την προβλεπόμενη πορεία της καταιγίδας. Άλλοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Την Τρίτη, η Λιμενική Αρχή της Πιλμπάρα δήλωσε ότι απομάκρυνε τα σκάφη από όλες τις θέσεις ελλιμενισμού στο εσωτερικό λιμάνι ου Πορτ Χέντλαντ και κάλεσε τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής να ασφαλίσουν τα σκάφη τους.

Σύνηθες φαινόμενο οι κυκλώνες στην Αυστραλία

Οι κυκλώνες είναι συνηθισμένοι στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, με το Γραφείο Μετεωρολογίας να καταγράφει επτά από αυτούς πέρυσι.

Η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε ποτέ οποιοδήποτε μέρος της Αυστραλίας ήταν ο τροπικός κυκλώνας Μόνικα, ο οποίος έφτασε το 2006 με διατηρούμενους ανέμους περίπου 180 mph (290 kph), καθώς σάρωσε το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία έχει βιώσει μια σειρά φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, πλημμύρες έπληξαν τμήματα των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ.

naftemporiki.gr