Skip to main content

Εφιάλτης στις ΗΠΑ από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Reuters

Η διάδοση των εγγράφων στο Διαδίκτυο ενέχει «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορεί ενδεχομένως να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση» σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Ανυπολόγιστες συνέπειες στις ΗΠΑ πυροδοτεί η διαρροή 100 απόρρητων εγγράφων με  στρατιωτικές πληροφορίες και  επιχειρησιακά δεδομένα ,σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα , που εμφανίστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η διάδοση των εγγράφων στο Διαδίκτυο ενέχει «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορεί ενδεχομένως να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Κρις Μίγκερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τους New York Times η έκταση της διαρροής και η ευαισθησία των εγγράφων θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά.Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών περιέγραψε τη διαρροή ως «εφιάλτη για τα Five Eyes», αναφερόμενος στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. «Εάν η Ρωσία ανακάλυπτε πώς λαμβάνουν τις πληροφορίες τους και ποιες δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιούνται, θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης», τονίζουν οι ίδιες πηγές.Η ζημιά είναι ήδη τεράστια.

«Το αμερικανικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι το λαμβάνουμε αυτό πολύ, πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, εμφανώς ανήσυχος. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ιδέα ποιος μπορεί να διέρρευσε τα έγγραφα. «Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό και αν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για να δημοσιεύσουν», είπε ο Κίρμπι προσεκτικά.

Σύμφωνα με έρευνα της Washington Post, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες υπάλληλοι του Πενταγώνου είχαν το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας και ως εκ τούτου, πρόσβαση στα έγγραφα.

Το υλικό που διέρρευσε είναι προφανώς φωτογραφημένα έγγραφα . Μερικά από αυτά προέρχονται από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και από την ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων . Σύμφωνα με το CNN, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα έγγραφα είναι γνήσια.

Πώς έγινε η τεράστια διαρροή στοιχείων του Πενταγώνου; Και τι σημαίνει για Ρωσία, Ουκρανία, συμμάχους

Αναταραχή στο ΝΑΤΟ

Η διαρροή θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. Ανώτερος αξιωματούχος δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε στους New York Times ότι το περιστατικό έθεσε υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αποδυναμώσει συνολικά τις ανταλλαγές μεταξύ δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η διαρροή προκαλεί επίσης αναταραχή στο ΝΑΤΟ. Η Washington Post , η οποία έχει επίσης τα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρει σχέδια της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ να αγοράσει όπλα από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μισθοφόρων της Βάγκνερ  και Τούρκων αξιωματούχων, στην οποία συζητήθηκαν πιθανές παραδόσεις όπλων για τις μάχες στην Ουκρανία ,αλλά και για την αποστολή στο Μάλι.

Το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει εάν η τουρκική κυβέρνηση ενημερώθηκε για τέτοιες συνομιλίες και εάν πράγματι πραγματοποιήθηκαν οι παραδόσεις. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, ο προσωρινός πρόεδρος του Μάλι, Ασίμι Γκόιτα, επιβεβαίωσε την πιθανότητα ανταλλαγής.

Η Ρωσία ξέρει τα πάντα

Συνολικά, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ έχουν διοχετευθεί  σχεδόν σε ολόκληρο το ρωσικό στρατιωτικό σύστημα και μπορούν να παρέχουν ακριβή στοιχεία για προγραμματισμένες επιθέσεις στην Ουκρανία.Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, το Κρεμλίνο φέρεται να διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία απαξίωσης κατά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι επίσης τόσο εκρηκτικά γιατί αποκαλύπτουν τις κατασκοπευτικές μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και δείχνουν πόσο έχουν ήδη διεισδύσει στον ρωσικό μηχανισμό ασφαλείας. Είναι πληροφορίες που είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς το Κρεμλίνο μπορεί πλέον να καλύψει τυχόν κενά ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν. «Το ερώτημα παραμένει γιατί κάποιος θα έχει συμφέρον να βλάψει τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση», είπε στο CNN ο πρώην πράκτορας του FBI Τζον Μίλερ.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό «Vice» κάποια ντοκουμέντα είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν στο «4chan», ένα ανώνυμο ειδησεογραφικό κανάλι.Έγγραφα για τον στρατό της Ουκρανίας αποκαλύπτουν φωτογραφίες διαγραμμάτων για προβλεπόμενες παραδόσεις όπλων, αριθμούς στρατευμάτων και άλλα σχέδια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι γνήσια ντοκουμέντα του Υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, τα αντίγραφα φάνηκε να έχουν αλλοιωθεί σε ορισμένα σημεία από την αρχική τους μορφή.

Για παράδειγμα, οι τροποποιημένες εκδόσεις υπερεκτιμούν τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τις απώλειες του ουκρανικού πολέμου και υποτιμούν τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς ρωσικών στρατευμάτων.

Η πιο επικίνδυνη διαρροή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Εκστρατεία παραπληροφόρησης;

Σύμφωνα με τους New York Times, Ουκρανοί αξιωματούχοι και Ρώσοι μπλόγκερ περιέγραψαν τη διαρροή ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να επηρεάσει την πιθανή εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακτήσει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας. «Οι φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν έγγραφα παρόμοια σε μορφή με αυτά που χρησιμοποιούνται για καθημερινές ενημερώσεις πληροφοριών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Ορισμένες από αυτές τις εικόνες φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί εκ των υστέρων».

Το Πεντάγωνο εξετάζει τώρα τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η διαρροή δεδομένων στην εθνική ασφάλεια. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. Για να βρεθεί ο «τυφλοπόντικας»…