Skip to main content

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξάγει ξανά ηλεκτρική ενέργεια

Reuters

Η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, καθώς οι ενεργειακές της υποδομές ανακάμπτουν μετά από ρωσικές επιθέσεις που διήρκεσαν μήνες.

Η Μόσχα ξεκίνησε να θέσει στο στόχαστρο των επιθέσεών της σημαντικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών πόλεων τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να διαχειριστεί την κατάσταση, η Ουκρανία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας , ωστόσο, τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τις εξαγωγές. Βέβαια οι εγχώριοι πελάτες παραμένουν η προτεραιότητα.

«Ο πιο δύσκολος χειμώνας πέρασε», είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή. «Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την απαραίτητη ανακατασκευή των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών». Εξήρε επίσης το «τιτάνιο έργο» μηχανικών και διεθνών συνεργατών για την αποκατάσταση του συστήματος.

Ωστόσο, η διαχειρίστρια του δικτύου της Ουκρανίας Ukrenergo, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνεχίσουν οι ρωσικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την Ukrenergo, η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εταιρεία χαρακτήρισε την επίθεση ως τη μεγαλύτερη απόπειρα καταστροφής του ενεργειακού συστήματος ευρωπαϊκής χώρας.