Skip to main content

Ισραήλ: Ιταλός τουρίστας ο νεκρός στην «τρομοκρατική επίθεση» στο Τελ Αβίβ

REUTERS/Nir Elias

Ο οδηγός του αυτοκινήτου «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς.

Ένας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την ισραηλινή αστυνομία.

Τι συνέβη

Ο οδηγός του αυτοκινήτου «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για Ισραηλινό άραβα από την πόλη Καφρ Κασέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τελ Αβίβ, στις 21:25 τοπική ώρα ο 45χρονος άνδρας οδηγούσε ένα αυτοκίνητο Kia. Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και εισήλθε σε πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο κοντά στην παραλία, πέφτοντας πάνω σε αρκετούς πεζούς προτού ανατραπεί στο γρασίδι του πάρκου.Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομείο.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ένας αστυνομικός που βρισκόταν σε κοντινό βενζινάδικο άκουσε τη φασαρία και, αφού έτρεξε στο σημείο, είδε τον οδηγό του αυτοκινήτου «να προσπαθεί να φτάσει σε κάτι που έμοιαζε με τουφέκι που ήταν μαζί του» και στη συνέχεια «τον εξουδετέρωσε».

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων είπε ότι, εκτός από τον φερόμενο δράστη, υπήρξαν συνολικά οκτώ θύματα από την επίθεση και όλοι ήταν τουρίστες. Από τους τραυματίες, τρεις έφεραν μέτρια τραύματα και τέσσερις  ελαφρά.

Ιταλός ο νεκρός άνδρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι το θύμα είναι Ιταλός, όπως πιθανότατα και οι τραυματίες σε αυτήν την «θρασύδειλη επίθεση».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα η ιταλική κυβέρνηση τονίζεται ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Ιταλού Αλεσάντρο Παρίνι στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός – όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν – βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας του εκλιπόντος και των τραυματιών, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το κράτος του Ισραήλ.

Μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις εφεδρικές δυνάμεις της αστυνομίας συνόρων και στον στρατό να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η επίθεση ήρθε λίγες ώρες αφότου δύο Ισραηλινές αδελφές σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πυροβολισμών.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται ενώ η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο και τη Γάζα.