Skip to main content

Κίεβο προς Λούλα: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Κριμαία

REUTERS/Ueslei Marcelino

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαμεσολάβησης για την αποκατάσταση της ειρήνης πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει ούτε ένα εκατοστό των εδαφών της, διαμήνυσε το Κίεβο, απορρίπτοντας την πρόταση του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πρότεινε στην Ουκρανία να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος, εκτιμώντας πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν μπορεί να τα θέλει όλα».

«Δεν υπάρχει κανένας νομικός, πολιτικός ή ηθικός λόγος που να δικαιολογεί το να εγκαταλείψουμε έστω και ένα εκατοστό ουκρανικού εδάφους», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο, τονίζοντας παράλληλα πως εκτιμά «τις προσπάθειες του Βραζιλιάνου προέδρου να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαμεσολάβησης για την αποκατάσταση της ειρήνης πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του για διαμεσολάβηση ομάδας χωρών. Ο κ. Λούλα δήλωσε «βέβαιος» για τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ομάδα των χωρών «θα συσταθεί» μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

Η Ρωσία τονίζει τις τελευταίες ημέρες ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα οι συνομιλίες με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ανέφικτες και έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε μάλιστα ότι ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό είναι εφικτές μόνο εάν στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» χωρίς αμερικανική κυριαρχία.

Από την πλευρά του, το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα αν προηγουμένως δεν έχουν αποσυρθεί τα ρωσικά στρατεύματα από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP