Skip to main content

Λαβρόφ: Εάν η Ρωσία ηττηθεί, ο επόμενος στόχος της Δύσης θα είναι η Κίνα

Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ατζέντα της συνάντησης είναι η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών και λιπασμάτων μέση της Μαύρης Θάλασσας αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση ότι θέλει να ακυρώσει την Ρωσία και να την απομακρύνει από τη διεθνή σκηνή λόγω της ανεξάρτητης πολιτικής της. Εκτίμησε μάλιστα ότι εάν η Ρωσία ηττηθεί, ο επόμενος στόχος της Δύσης θα είναι η Κίνα. Υποστήριξε επίσης ότι η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Δύση επιθυμεί στρατηγική ήττα της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, ενώ η καταστροφική πολιτική της Δύσης παραμένει ίδια και απαράλλακτη όσον αφορά στην Ουκρανία. «Οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια αγνοήθηκαν με υπεροψία από την Δύση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν αρνείται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και ότι συμφώνησε με το αίτημα της Ρωσίας να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών. Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα εργαστεί εκτός της συμφωνίας για τα σιτηρά, εάν η Δύση συνεχίσει να βάζει εμπόδια στο δρόμο της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως εκφράσει παράπονα επειδή, όπως αναφέρει, η συμφωνία δεν της επιτρέπει να εξάγει γεωργικά προϊόντα. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επεκτείνει τη συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα λιμάνια στο μέλλον.

naftemporiki.gr