Skip to main content

Η Κίνα στέλνει πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν, για δεύτερη μέρα

REUTERS/Ann Wang

Στον απόηχο της συνάντησης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι.

Η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία, ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό αεροσκάφος κοντά στην Ταϊβάν για δεύτερη ημέρα και επέβαλε κυρώσεις κατά δύο οργανισμών που εδρεύουν στην Ασία και κατά δύο οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ, στον απόηχο της συνάντησης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι.

Ειδικότερα, τρία κινεζικά πολεμικά πλοία έπλευσαν στα ύδατα που περιβάλλουν το νησί, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι ανήκει στην επικράτειά της. Επίσης, ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο πέρασαν από τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είχε ήδη εντοπίσει χθες Πέμπτη τρία κινεζικά πολεμικά πλοία και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο. Και την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν με τον Αμερικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong διέσχισε τα νερά νοτιοανατολικά της Ταϊβάν κατευθυνόμενο προς τον δυτικό Ειρηνικό.

Το Πεκίνο είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει  πριν από τη συνάντηση και προχώρησε σε επίπληξη την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Η Κίνα θα λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν, προχωρώντας στη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης εδώ και χρόνια. Προηγήθηκε η επίσκεψη στο νησί της προκατόχου του Μακάρθι, Νάνσι Πελόζι.

Ο Μακάρθι, ο οποίος είναι ο τρίτος πιο υψηλόβαθμος στην κατάταξη πολιτικός στις ΗΠΑ, σχεδίαζε επίσης να επισκεφθεί την Ταϊβάν, αλλά τελικά αποφάσισε να συναντήσει την Τσάι Ινγκ-γουέν στην Καλιφόρνια.

Πάντως μέχρι στιγμής η αντίδραση του Πεκίνου στη συνάντηση είναι πιο συγκρατημένη, αν και η Ταϊβάν παραμένει σε επιφυλακή.

naftemporiki.gr