Skip to main content

Γερμανία: Θα μπλοκάρει κι αυτή το ChatGPT;

REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Η OpenAI, που υποστηρίζεται από την Microsoft έθεσε εκτός λειτουργίας το ChatGPT στην Ιταλία την Παρασκευή, αφού η εθνική υπηρεσία δεδομένων απαγόρευσε προσωρινά το chatbot.

Τα βήματα της Ιταλίας θα μπορούσε να ακολουθήσει η Γερμανία μπλοκάροντας το ChatGPT λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Επίτροπος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην εφημερίδα Hadelsblatt, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η OpenAI, που υποστηρίζεται από την Microsoft έθεσε εκτός λειτουργίας το ChatGPT στην Ιταλία την Παρασκευή, αφού η εθνική υπηρεσία δεδομένων απαγόρευσε προσωρινά το chatbot και ξεκίνησε έρευνα σχετικά με μια πιθανή παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής από την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

«Κατ’ αρχήν, μια τέτοια ενέργεια είναι πιθανή και στη Γερμανία», δήλωσε ο Ulrich Kelber, προσθέτοντας ότι αυτό θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία των κρατιδίων. Δεν περιέγραψε, ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια σχέδια.

Ο Κέλμπερ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από την Ιταλία σχετικά με την απαγόρευσή της. Οι φορείς προστασίας των προσωπικών δεδομένων στη Γαλλία και την Ιρλανδία δήλωσαν ότι επικοινώνησαν επίσης με την ιταλική ρυθμιστική αρχή δεδομένων για να συζητήσουν τα ευρήματά της. Η OpenAI είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι εργάζεται ενεργά για τη μείωση των προσωπικών δεδομένων κατά την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της.

Ενώ η ιρλανδική DPC είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για πολλούς παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς στο πλαίσιο του καθεστώτος δεδομένων «μιας στάσης» του μπλοκ, δεν είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή για την OpenAI, η οποία δεν έχει γραφεία στην ΕΕ.

naftemporiki.gr