Skip to main content

Δανία: Εντοπισμός καπνογόνου έκτακτης ανάγκης κοντά στον αγωγό Nord Stream 2

REUTERS

Το αντικείμενο, που είχε εντοπιστεί αρχικά από την Gazprom, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Ένα κυλινδρικό αντικείμενο κατάφεραν και ανέκτησαν οι αρχές της Δανίας, το οποίο είχε βρεθεί κοντά στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σημειώνεται ότι ο αγωγός είχε υποστεί ζημιές τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπόθεση που ακόμη ερευνάται.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο φάνηκε ότι ήταν ένα καπνογόνο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την υπηρεσία ενέργειας της Δανίας. «Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας Nord Stream 2 AG», της οποίας η ρωσική Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Υπό την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανάκτησης σε βάθος 73 μέτρων, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα, η Κοπεγχάγη είχε καλέσει την εταιρεία Nord Stream να συνδράμει στην ανάκτηση του αντικειμένου. «Οι έρευνες δείχνουν ότι το αντικείμενο είναι ένα άδειο καπνογόνο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για οπτική σήμανση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το αντικείμενο, που είχε εντοπιστεί αρχικά από την Gazprom, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Η ανακάλυψή του γνωστοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι το αντικείμενο αυτό πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη δολιοφθορά στους αγωγούς. «Ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια κεραία για τη λήψη σήματος για την ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε αυτό το (τμήμα) του αγωγού φυσικού αερίου», είχε δηλώσει ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russian 24.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις, σημειώθηκαν διαρροές από τέσσερα σημεία στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε διεθνή ύδατα. Σχεδόν έξι μήνες μετά δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση για την οποία έχουν διατάξει ποινικές έρευνες χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Στις αρχές Μαρτίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε ένα σκάφος που φερόταν ότι μετέφερε εκρηκτικά στο σημείο, χωρίς να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών.

Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά, θεωρώντας την καταστροφή των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας». Προχθές Δευτέρα, η Ρωσία δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Μια «φιλοουκρανική οργάνωση» βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ, ανέφερε στις αρχές Μαρτίου δημοσίευμα των New York Times, με την αμερικανική εφημερίδα να επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο δημοσίευμα των NYT τονιζόταν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολιοφθορά. H βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών ήταν ένας Ουκρανός που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός βετεράνος δημοσιογράφος-ερευνητής Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε ένα εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο η πυροδότηση των εκρηκτικών που έθεσαν εκτός λειτουργίας τους αγωγούς οργανώθηκε κατ’ εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters,dpa