Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εξουδετέρωσε «έξυπνη βόμβα» GLSDB

REUTERS/Lisi Niesner

Η Μόσχα δεν διευκρίνισε σε ποια τοποθεσία εξουδετερώθηκε η «έξυπνη βόμβα».

Ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας εξουδετέρωσαν για πρώτη φορά μια «έξυπνη βόμβα» μικρής διαμέτρου που εκτοξεύθηκε από το έδαφος (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας.

Η Ρωσία δεν διευκρίνισε σε ποια τοποθεσία εξουδετερώθηκε η «έξυπνη βόμβα», σύμφωνα με το Reuters.

Η GLSDB, την οποία κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, είναι μια ρουκέτα νέου τύπου που εκτοξεύεται από πύραυλο, καθοδηγείται από δορυφόρο GPS και έχει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιο από τα συστήματα HIMARS που ανέπτυξε το Κίεβο πέρυσι.

Η Ουκρανία από καιρό αναζητά οπλικά συστήματα προκειμένου να πλήξει ρωσικά κέντρα διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους στόχους βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Εκτιμάται ότι η Ουάσιγκτον άρχισε να προμηθεύει το Κίεβο με τέτοια συστήματα φέτος.

Μια ευρεία ανάπτυξη της GLSDB θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να μετακινήσει αποθήκες προμηθειών και πυρομαχικών της πιο μακριά από τις γραμμές μετώπου.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας εκτιμούν ότι τα HIMARS που δόθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι συνέβαλαν στην αναστροφή της πορείας στον πόλεμο.