Skip to main content

Μόσχα: Πραγματοποιήσαμε άσκηση με εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το Τόκιο δεν σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί στη Ρωσία καθώς ο Κόλπος του Μεγάλου Πέτρου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση, θεωρείται ρωσική ακτή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων εναντίον ομοιώματος στόχου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Δύο πυραυλοφόρα σκάφη του Στόλου του Ειρηνικού εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ομοιώματος θαλάσσιου εχθρικού στόχου το οποίο βρισκόταν περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο στόχος επλήγη επιτυχώς από δύο πυραύλους Κρουζ (τύπου) Μασκίτ. Ανέφερε επίσης ότι η άσκηση, η οποία περιελάμβανε άλλα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του ναυτικού, έλαβε χώρα στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά δεν έδωσε πιο ακριβείς συντεταγμένες. Ο κόλπος συνορεύει με το αρχηγείο του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού στο Φοκίνο και απέχει περίπου 700 χιλιόμετρα από το νησί Χοκάιντο, στα βόρεια της Ιαπωνίας.

Ο Μασκίτ, για τον οποίο το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το όνομα SS-N-22 Sunburn, είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος σχεδιασμένος για να πλήττει πλοία επιφανείας. Είναι σοβιετικής κατασκευής και ικανός να καταστρέφει πλοία επιφανείας, με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων.

Η εκτόξευση των πυραύλων καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την πτήση ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για πάνω από επτά ώρες. Η Μόσχα μίλησε για «προγραμματισμένη πτήση».

Μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για την διεξαγωγή της άσκησης, η οποία διεξήχθη κοντά στο Βλαδιβοστόκ, και όχι απευθείας στα ύδατα μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, το Τόκιο αντέδρασε με ηρεμία. Μάλιστα, δεν σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί στη Ρωσία για την άσκηση πυραύλων, δήλωσε ο Tasuku Matsuki, αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η τοποθεσία του – ο Κόλπος του Μεγάλου Πέτρου – θεωρείται ρωσική ακτή.

«Σε γενικές γραμμές, η Ιαπωνία ανησυχεί για τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας γύρω από τις ιαπωνικές ακτές και τις παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Matsuki.

naftemporiki.gr