Skip to main content

Ιταλία: Η λειψυδρία ίσως κρατήσει άδειες τις πισίνες της Τοσκάνης

SHUTTERSTOCK

Τα τουριστικά καταλύματα θα χρειαστεί να γεμίζουν τις πισίνες τους με νερό από ιδιωτικά πηγάδια ή από βυτία.

Να περιορίσουν τη χρήση νερού στις πισίνες τους φέτος το καλοκαίρι καλούνται τα τουριστικά ακίνητα στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Η εταιρεία ύδρευσης Acquedotto del Fiora (ADF), η οποία εξυπηρετεί το ένα τρίτο της Τοσκάνης μέσω ενός δικτύου με μήκος άνω των 8.000 χιλιομέτρων, θα καταστήσει παράνομη τη χρήση πόσιμου νερού σε ιδιωτικές πισίνες που προορίζονται για παραθεριστές από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αντ΄ αυτού, τα καταλύματα που χρησιμοποιούνται για αγροτουρισμό θα χρειαστεί να γεμίζουν τις πισίνες τους με νερό από ιδιωτικά πηγάδια ή από βυτία, με αυξημένο ωστόσο κόστος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ADF Ρομπέρτο Ρενάι, τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί πέρυσι χρειάζεται να επαναληφθούν λόγω των επιπτώσεων από τη «συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται ότι είχε ήδη απαγορευθεί η χρήση πόσιμου νερού για πισίνες σε ιδιωτικές βίλες.

REUTERS/ Claudia Greco

Την ανησυχία του για τον πιθανό αντίκτυπο της απαγόρευσης εξέφρασε ο πρόεδρος ένωσης που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες αγροικιών στην επαρχία Σιένα της Τοσκάνης, Φεντερίκο Ταντέι.

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι κάθε ημέρα πρέπει να αλλάζεται το 1 με 2% του νερού σε μια πισίνα, κάτι που –σε διάστημα τεσσάρων μηνών- αντιστοιχεί σε μιάμιση πισίνα. Όπως πρόσθεσε, «αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να υπάρχει μια πισίνα με καθαρό νερό».

Η Σιένα, γνωστή για την παραγωγή του οίνου Chianti, διαθέτει 1.200 αγροτουριστικές μονάδες, ενώ περίπου μία στις πέντε τουριστικές αγροικίες στην περιοχή διαθέτει πισίνα για τους επισκέπτες.

Με πληροφορίες από Reuters