Skip to main content

Έδειξαν σε μαθητές τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Και απολύθηκε η διευθύντρια

Το αριστούργημα της γλυπτικής παρουσιάστηκε σε μαθητές 11 και 12 ετών. Κάποιος γονέας το θεώρησε πορνογραφικό υλικό.

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής, ένα από τα πλέον γνωστά αγάλματα στην ιστορία της γλυπτικής, σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς. Δεν θα περίμενε ποτέ να αποτελέσει ένα τέτοιο έργο τέχνης αιτία για την απόλυση ενός εκπαιδευτικού.

Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη στις ΗΠΑ. Διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από παράπονα ενός γονέα ότι μαθητές της έκτης τάξης είχαν εκτεθεί σε… πορνογραφία.

Η «καταγγελία» ήρθε γιατί στο μάθημα για την ιστορία της Τέχνης παρουσιάστηκε στους μαθητές το εμβληματικό άγαλμα του Δαβίδ. Ένας γονέας παραπονέθηκε ότι το υλικό ήταν πορνογραφικό και άλλοι δύο είπαν ότι ήθελαν να ενημερωθούν για τα όσα θα διδαχθούν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο μάθημα για να ξέρουν εάν θα το επιτρέψουν.

Το άγαλμα των 5,17 μέτρων απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική φιγούρα που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ.

Το μάθημα, που παραδόθηκε σε παιδιά 11 και 12 ετών, περιελάμβανε επίσης αναφορές στον πίνακα «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου και στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Η διευθύντρια Χόουπ Καράσκιλα του Tallahassee Classical School, που είχε αναλάβει τη θέση πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, είπε ότι παραιτήθηκε αφού της δόθηκε τελεσίγραφο από το σχολικό συμβούλιο να παραιτηθεί ή να απολυθεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σχολικό συμβούλιο δεν έδωσε επισήμως καμία εξήγηση για το τελεσίγραφο, ωστόσο η ίδια είναι πεπεισμένη ότι αυτό είχε άμεση σχέση με τις καταγγελίες για το μάθημα, αφού δεν είχε συμβεί κάτι άλλο που να προκαλέσει παράπονα ή αναταραχή.

Σε μια συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Slate, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, Μπάρνι Μπίσοπ, είπε ότι ο περσινός διευθυντής έστειλε μια ειδοποίηση στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι οι μαθητές θα πήγαιναν να δουν τον Ντέιβιντ του Μιχαήλ Άγγελου – αλλά αυτό δεν έγινε φέτος . Το χαρακτήρισε «κατάφωρο λάθος» και είπε ότι «οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όποτε το παιδί τους διδάσκεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα και εικόνα».

«Δεν πρόκειται να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ στα νηπιαγωγεία. Δεν θα τον δείξουμε σε μαθητές της δεύτερης τάξης. Το να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ είναι κατάλληλο σε κάποια ηλικία. Θα καταλάβουμε πότε θα είναι », είπε ο κ. Μπίσοπ.

Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, προχώρησε στην επέκταση ενός νόμου που απαγόρευε στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή και ταυτότητα φύλου. Οι εκπαιδευτικοί που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν αναστολή ή απώλεια της άδειας διδασκαλίας τους.

Φύλλο συκής

Ο Δαβίδ ολοκληρώθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο μεταξύ 1501 και 1504. Χαιρετίστηκε αμέσως ως αριστούργημα, με τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι να λέει ότι ο Δαβίδ «ξεπέρασε» κάθε άγαλμα που είχε υπάρξει ποτέ πριν.

Η βασίλισσα Βικτώρια δώρισε ένα αντίγραφο του Δαβίδ στο μουσείο του South Kensington – αργότερα το V&A – το 1857. Όταν είδε για πρώτη φορά το γλυπτό, προφανώς σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το γυμνό που τοποθετήθηκε ένα φύλλο συκής να καλύψει τα γεννητικά όργανα.

Ο ιστότοπος του V&A λέει ότι το φύλλο διατηρήθηκε «σε ετοιμότητα για τυχόν βασιλικές επισκέψεις». Ε