Skip to main content

Καναδάς- ΗΠΑ: Κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό

REUTERS/Kevin Lamarque

Η νέα συμφωνία επεκτείνει τη συμφωνία για το άσυλο σε όλο το μήκος των συνόρων μήκους 9.000 χιλιομέτρων (6.000 μιλίων) και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία για την απόρριψη των αιτούντων άσυλο στα ανεπίσημα συνοριακά περάσματα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μεγάλος αριθμός μεταναστών προσπαθεί σε εισέλθει μέσω της οδού Roxham στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Η κίνηση αυτή, σημειώνει το BBC, κλείνει ένα παραθυράκι που δημιουργήθηκε από μια συμφωνία του 2004 με τις ΗΠΑ για το άσυλο σχετικά με το πού πρέπει να υποβάλλουν οι μετανάστες τις αιτήσεις τους για άσυλο. Αυτό επέτρεπε στον Καναδά να απορρίπτει τους μετανάστες στα επίσημα σημεία εισόδου, αλλά όχι στα ανεπίσημα σημεία διέλευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Καναδάς θα δημιουργήσει τώρα επίσης ένα νέο πρόγραμμα προσφύγων για 15.000 μετανάστες που διαφεύγουν από διώξεις και βία στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Η νέα συμφωνία επεκτείνει τη συμφωνία για το άσυλο σε όλο το μήκος των συνόρων μήκους 9.000 χιλιομέτρων (6.000 μιλίων) και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τοπική ώρα, ανέφερε το Reuters.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται για 24 ώρες στην Οτάβα του Καναδά για να συζητήσει μια σειρά από οικονομικά, εμπορικά και μεταναστευτικά θέματα με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα εργαστούν από κοινού για να αποθαρρύνουν τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων και να εφαρμόσουν πλήρως την επικαιροποιημένη Συμφωνία Ασφαλούς Τρίτης Χώρας». Ο πρόεδρος μίλησε επίσης για τη σημασία των βαθιών οικονομικών δεσμών και των αμυντικών συμμαχιών μεταξύ των δύο εθνών.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στην εθνική πρωτεύουσα του Καναδά για την προεδρική επίσκεψη. Περιπολικά της αστυνομίας και αξιωματικοί φαίνονται να κάνουν κύκλους στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο, ενώ οι κοντινοί δρόμοι έχουν κλείσει για το κοινό. Αμερικανικές σημαίες κυματίζουν κατά μήκος του Wellington, του δρόμου που περνά μπροστά από τα κτίρια του Κοινοβουλίου.

Οι λεπτομέρειες της μεταναστευτικής συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα πριν από την επιστροφή του Μπάιντεν στις ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής. Η αμερικανική πλευρά είδε επίσης αύξηση των διελεύσεων μεταναστών προς τον Καναδά. Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στους αξιωματούχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέφουν τους αιτούντες άσυλο που κατευθύνονται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

naftemporiki.gr