Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν κάνει σχέδια για περισσότερο πόλεμο

REUTERS/Johanna Geron

«Η Δύση πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν κάνει σχέδια για την ειρήνη, αλλά για περισσότερο πόλεμο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ως εκ τούτου, η Δύση πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή για τον «πόλεμο φθοράς» και προσεγγίζει «αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα» για να αποκτήσει περισσότερα όπλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Οι σκληρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έδειξαν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη «να αναπτύξει χιλιάδες και χιλιάδες στρατιώτες και να αντιμετωπίσει πολλές απώλειες για ελάχιστα κέρδη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και τα άλλα δυτικά κράτη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η ανάγκη αυτή θα συνεχιστεί, γιατί πρόκειται για πόλεμο φθοράς».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι με τον εξοπλισμό που παρέχεται από τη Δύση, οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση «να πάρουν πίσω εδάφη και να απελευθερώσουν όλο και περισσότερη γη» που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022. Ο στόχος είναι «να δοθεί η δυνατότητα στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν μια επίθεση και να ανακαταλάβουν εδάφη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.