Skip to main content

Βρετανία: Καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή ο Τζόνσον για τα κορονο-πάρτι

REUTERS/Peter Nicholls

«Αν μας λέτε ψέματα δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», προειδοποίησαν τα μέλη της επιτροπής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με εξεταστική επιτροπή βουλευτών για το αν παραπλάνησε σκόπιμα το Κοινοβούλιο σχετικά με διαβόητα κορονο-πάρτι κατά την περίοδο του lockdown για τον Covid-19.

Ο Τζόνσον ορκίστηκε μάλιστα στη Βίβλο λέγοντας πως «δεν είπε ψέματα» στη Βουλή των Κοινοτήτων και ότι έκανε πάντα δηλώσεις με καλή πίστη.

Η πρόεδρος της επιτροπής Χάριετ Χάρμαν προειδοποίησε νωρίτερα τον Τζόνσον ότι η έρευνα ήταν τόσο σημαντική, λέγοντας: «Αν αυτά που μας λένε οι υπουργοί δεν είναι η αλήθεια, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας«.

Ο Τζόνσον αποδέχεται ότι παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά αρνείται ότι το έκανε επίτηδες, υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε στις συμβουλές των ανώτερων υπαλλήλων.

Όμως, σε νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί, ένας κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος δήλωσε ότι ποτέ δεν συμβούλεψε τον τότε πρωθυπουργό ότι οι συγκεντρώσεις ακολουθούσαν πάντα τους κανόνες και τις οδηγίες.

Ένας άλλος ανώτερος υπάλληλος στο Νο 10 λέει ότι συμβούλεψε τον Τζόνσον να μην πει ότι όλες οι οδηγίες για τον κορωνοϊό ακολουθούνταν πάντα – κάτι που ο Τζόνσον τελικά είπε ούτως ή άλλως στη Βουλή.

Πηγή: BBC