Skip to main content

Αφγανιστάν: Τρία θύματα από τον ισχυρό σεισμό

REUTERS/Akhtar Soomro

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια περιοχή πλάτους 1.000 χιλιομέτρων από περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, την Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Δύο ενήλικες και ένα παιδί έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του σεισμού 6,5 Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν νωρίτερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η δόνηση ήταν πολύ βαθιά, 194 χιλιόμετρα (120,5 μίλια), και το επίκεντρό της ήταν στην οροσειρά Hindu Kush, κοντά στην απομακρυσμένη βόρεια αφγανική επαρχία Badakhshan.

Ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε πάνω του ένας τοίχος στο σπίτι του, ενώ 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Σουάτ του βόρειου Πακιστάν, όπου τα νοσοκομεία είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο Reuters ο αστυνομικός Σαφιουλάχ Γκανταπούρ. Ο Σαφιουλάχ Ραχίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης καταστροφών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Λαγκμάν.

Οι αρχές και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι έγιναν αισθητές πολύ ισχυρές δονήσεις στο Badakhshan και σε άλλες βόρειες περιοχές. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι δεν είχαν άμεσες αναφορές για ζημιές από την πόλη Μπανταχσάν, αλλά έκαναν ελέγχους σε άλλες περιοχές. Ο Mahzudeen Ahmadi, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Badakhshan, δήλωσε στο Reuters ότι ελέγχουν επίσης την επαρχία για τυχόν θύματα, αλλά δεν έχουν ακόμη αναφορές. «Αισθανθήκαμε έναν ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με τις πρωτογενείς πληροφορίες το κύριο μέρος (που επλήγη) ήταν η περιοχή Yamgan», δήλωσε.

Αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί ο σεισμός

Ορισμένα από τα απομακρυσμένα χωριά του ορεινού Badakhshan είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και δεν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο ή διαδίκτυο.

Στην επαρχία Faizabad, ο 29χρονος Ashraf Nael δήλωσε ότι βρισκόταν στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης όταν τα παράθυρα του σπιτιού της οικογένειάς του άρχισαν να κροταλίζουν έντονα για περίπου ένα λεπτό. «Τα αδέλφια μου έτρεξαν όλα έξω… ζούμε σε ένα σπίτι από μπετόν, εκείνα τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από λάσπη μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές», είπε.

Στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa του βόρειου Πακιστάν, ένας τοίχος μήκους 90 μέτρων γύρω από ένα αστυνομικό τμήμα κατέρρευσε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομικής περιφέρειας, αλλά δεν προκάλεσε θύματα.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. τη Μουζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του ελεγχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ -το σημείο του φονικού σεισμού του 2005, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι- οι άνθρωποι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους, κλαίγοντας και απαγγέλλοντας ιερούς στίχους, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια περιοχή πλάτους 1.000 χιλιομέτρων από περίπου 285 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, την Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με το EMSC. Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας είναι σεισμικά ενεργά επειδή μια τεκτονική πλάκα γνωστή ως ινδική πλάκα ωθείται βόρεια προς την ευρασιατική πλάκα. Ένας σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών στο ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους πέρυσι.