Skip to main content

Πούτιν: Θα αυξηθούν οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα

Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές»

«Επιτυχείς και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τις συνομιλίες του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Παράλληλα, δήλωσε πως ελπίζει στην συνέχιση των επαφών του με τον Σι στο μέλλον.

Μετά το πέρας μιας ημέρας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Παράλληλα, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Πούτιν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Ο Πούτιν προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την ολοκλήρωση διήμερων συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί στη Μόσχα επίσημη επίσκεψη.

«Υπεύθυνος διάλογος»

Ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πούτιν τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Σι και Πούτιν στη Μόσχα.

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σι: Αμερόληπτη η στάση του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Αμερόληπτη» χαρακτήρισε την στάση της Κίνας ο Σι απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters