Skip to main content

Χρησιμοποιεί σωσία ο Πούτιν; Το αυτί του μπορεί να τον προδώσει

Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Οι ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσία δεν είναι νέοι, ούτε περιορίζονται στον Ρώσο ηγέτη.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο ήταν συμβολική και σημαντική, μιας και «πάτησε» έδαφος που έχει περιέλθει στον έλεγχο της Μόσχας κατά την διάρκεια των συγκρούσεων του τελευταίου έτους. Τροφοδότησε όμως παράλληλα την θεωρία ότι ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί σωσίες για τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τι τον πρόδωσε; Το αυτί του.

Αν και οι ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσία έχουν αυξηθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (και πάνε μαζί με τις θεωρίες για την επιδείνωση της υγείας του), δεν είναι νέοι, ούτε περιορίζονται στον Ρώσο ηγέτη.

Στην περίπτωσή του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ έχει υποστηρίξει ότι παρατηρείται ευρεία χρήση σωσιών μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία γνωρίζει για τρεις σωσίες του Πούτιν, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι διαθέσιμοι. Ξεκάθαρο είναι από την άλλη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι οι σωσίες έχουν υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να μοιάζουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πώς επομένως μπορούν να γίνουν αντιληπτοί; Το ύψος, οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος και τα αυτιά, καθώς είναι μοναδικά για τον κάθε άνθρωπο, λέει.

Η θεωρία της χρήσης σωσία μπορεί να ακούγεται υπερβολική, ωστόσο, ενέχει στοιχεία αλήθειας, παρατηρεί το Business Insider, σημειώνοντας ότι όντως μπορούν να προδοθούν από ορισμένες μετρήσεις των αυτιών τους.

Τα αυτιά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό υπόπτων εγκληματικών πράξεων, ενώ στη σημερινή εποχή θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο. Πιο χαρακτηριστικό και από τα δακτυλικά αποτυπώματα, σύμφωνα με το Wired.

«Καθώς μεγαλώνει κανείς, δεν αλλάζει το αυτί του– απλώς μεγαλώνει, αλλά οι αναλογίες παραμένουν οι ίδιες», έχει εξηγήσει στο BBC ο Μαρκ Νίξον από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και κορυφαίος ερευνητής στην αναγνώριση αυτιών.

Η πρόοδος στην τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης καθιστά δυνατή την αναγνώριση κάποιου, ακόμη και από μια θολή εικόνα, με τις μετρήσεις της απόστασης από τον λοβό έως δύο σημεία στην άνω άκρη του αυτιού του, με ακρίβεια 99,6% σε μόλις 0,02 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ανέφερε το BBC το 2017.

Πάντως οι International Business Times το 2018 χαρακτήρισαν την ιδέα ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες ως «μία από τις πιο ασυνήθιστες θεωρίες συνωμοσίας». Είχαν προηγηθεί αναλύσεις μιας σειράς viral φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επικεντρώνονταν και πάλι στα αυτιά του Πούτιν.

Από την άλλη, έχουν επιβεβαιωθεί ορισμένες περιπτώσεις πολιτικών πολιτικών που χρησιμοποίησαν σωσία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιον.

naftemporiki.gr