Skip to main content

ISW: Η επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη «σκαλώσει» 

REUTERS/Alex Babenko

Έχει μειωθεί ο συνολικός ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Η νέα επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρόλαβε να ξεκινήσει και φαίνεται πως έχει ήδη σταματήσει, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ο συνολικός ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία φαίνεται να έχει μειωθεί, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank στην τελευταία τους αξιολόγηση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα το ISW επικαλείται τον συνταγματάρχη Oleksiy Dmytrashkivskyi, εκπρόσωπο του ουκρανικού Κέντρου Τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ταβρίσκ. Σύμφωνα με τον Dmytrashkivskyi, οι ρωσικές επιθετικές ενέργειες έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι καθημερινές ρωσικές χερσαίες επιθέσεις έχουν μειωθεί από 90 με 100 επιθέσεις ανά ημέρα σε 20 με 29 την ημέρα.

Ο Dmytrashkivskyi ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν χάσει κάπως τη δυναμική τους λόγω «σημαντικών απωλειών ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού».

Οι παρατηρήσεις του συνάδουν με τη γενική εικόνα που έχει το ISW σχετικά με τον ρυθμό των ρωσικών επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

«Η ρωσική επίθεση στην περιφέρεια Λουγκάνσκ είναι πιθανό να πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, αν δεν έχει ήδη κορυφωθεί, αν και η Ρωσία έχει δεσμεύσει τα περισσότερα στοιχεία τουλάχιστον τριών μεραρχιών στη γραμμή Σβάτοβε-Κρεμίννα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστα τακτικά κέρδη σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή της περιφέρειας Λουγκάνσκ την τελευταία εβδομάδα και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα κατάφεραν πρόσφατα να πραγματοποιήσουν αντεπιθέσεις και να ανακτήσουν εδάφη (στην συγκεκριμένη περιφέρεια)».

Συνολικά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιτύχουν ουσιαστικά κέρδη στη νέα επίθεση, καταλήγει η έκθεση του ISW.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου εκτιμούν ότι η επίθεση της Ρωσίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Επίσης, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χερατσένκο, είχε δηλώσει στο Newsweek σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία είχε ήδη ξεκινήσει την επίθεσή της και ότι αναμένεται η αντεπίθεση του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ISW, σε αναφορά του στο Business Insider, τον Φεβρουάριο, τον μήνα δηλαδή που ξεκίνησε η νέα επίθεση της Ρωσίας, η Μόσχα αύξησε την έκταση που ελέγχει στην Ουκρανία κατά λιγότερο από 0,04%. Μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου, η Ρωσία είχε κερδίσει μόλις 0,039% περισσότερη επικράτεια στην Ουκρανία (περίπου 233,94 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ανέφερε το ISW.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα:

Πότε ξεκινάει η αντεπίθεση της Ουκρανίας