Skip to main content

Reuters: Επισπεύδει την επίσκεψή του στη Ρωσία ο Σι Τζινπίνγκ

REUTERS/Thomas Peter

Η επίσκεψη δρομολογείται έπειτα από την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία, κίνηση που έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στη Δύση

Την επόμενη εβδομάδα, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου δρομολογείται έπειτα από την πρόταση της Κίνας να διαμεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια κίνηση που έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στη Δύση, δεδομένης της στήριξης που παρέχει το Πεκίνο προς τη Μόσχα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι ο Πούτιν είχε προσκαλέσει τον Σι να επισκεφθεί τη χώρα την άνοιξη. Η Wall Street Journal είχε γράψει τον περασμένο μήνα ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχετικά με την πιθανότητα ο Σι να μεταβεί στη Μόσχα, ενώ από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχε επισκεφθεί τη Μόσχα ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι. Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον «ακριβό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ με αφορμή την επανεκλογή του στην προεδρία της Κίνας εξαίροντας την «ενίσχυση» της συνεργασίας τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters