Skip to main content

ISW: Προσωρινή «παύση» των επιχειρήσεων της Wagner στο Μπαχμούτ

REUTERS/Lisi Niesner

Πιθανόν η μισθοφορική ομάδα περιμένει έως ότου φτάσουν αρκετές ενισχύσεις από τα συμβατικά ρωσικά στρατεύματα.

Μετά από εννιά μήνες, η μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο, αν και η ουκρανική πλευρά αντέδρασε ανακοινώνοντας πως ενισχύει την άμυνά της. 

Όπως προειδοποίησε όμως αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλεντεμπεργκ, τo Μπαχμούτ ενδέχεται να περιέλθει στα χέρια της Ρωσίας «τις επόμενες ημέρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 50% του Μπαχμούτ, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Στη σημερινή του έκθεση το αμερικανικό think tank σημειώνει επίσης ότι οι δυνάμεις της μισθοφορικής ομάδας Wagner, που διευθύνουν τις επιχειρήσεις της Μόσχας στο Μπαχμούτ, φαίνεται να έχουν εισέλθει σε «προσωρινή τακτική παύση» στο ανατολικό τμήμα της πόλης:

  • Από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν όλο το ανατολικό Μπαχμούτ που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Μπαχμούτκα στις 7 Μαρτίου, δεν υπάρχουν αναφορές ότι οι μαχητές της Wagner διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις από το ανατολικό Μπαχμούτ σε κεντρικά μέρη της πόλης.
  • Οι μαχητές Wagner διεξάγουν μετωπικές επιθέσεις στο ανατολικό Μπαχμούτ για εννέα μήνες και πιθανότατα δεν είναι έτοιμοι να διασχίσουν τον ποταμό Μπαχμούτκα προς το κέντρο της πόλης αυτή τη στιγμή.
  • Η μετωπική επίθεση στο ανατολικό Μπαχμούτ πιθανότατα κατανάλωσε σημαντικό αριθμό προσωπικού και πόρων της Wagner.

Το ISW πιστεύει ότι η Wagner περιμένει έως ότου φτάσουν αρκετές ενισχύσεις των συμβατικών ρωσικών στρατευμάτων ώστε να πάρει ξανά θέση στις σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, που έχουν εξελιχθεί στις πιο βίαιες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, αναφέρει πως ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Σέρχι Τσερεβάτι δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι πρόσφατα στο Μπαχμούτ έφτασε σημαντικός αριθμός ενισχύσεων.

Με βάση αυτή την είδηση, οι αναλυτές του εκτιμούν ότι πιθανόν οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να αντισταθμίσουν την πιθανή κορύφωση των επιθετικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Wagner στο Μπαχμούτ με νέα συμβατικά στρατεύματα. «Οι μαχητές της Wagner ενδέχεται να πραγματοποιούν μια προσωρινή τακτική παύση για να περιμένουν αυτές τις συμβατικές ρωσικές ενισχύσεις και να ανανεωθούν προετοιμάζοντας τις δαπανηρές επιχειρήσεις στο κέντρο του Μπαχμούτ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πάντως το ISW σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν οι μαχητές Wagner θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή υπεροχή τους σε μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στην πόλη.

naftemporiki.gr