Skip to main content

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε νόμο για την ισότητα των φύλων στην πολιτική και τις επιχειρήσεις

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά μέτρων ισότητας που ανακοίνωσε η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού.

Νόμο για την ισότητα των φύλων ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο θα απαιτείται η περισσότερο ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών και των ανδρών στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο νόμος για την ίση εκπροσώπηση θα εφαρμόσει μέτρα ισότητας των φύλων στους εκλογικούς καταλόγους, στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών και στα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών ενώσεων.

Ο Σάντσεθ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, προτού τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο. Είπε ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει μόνο ένα βήμα υπέρ του φεμινισμού, αλλά υπέρ της ισπανικής κοινωνίας στο σύνολό της».

Σειρά νόμων για την ισότητα των φύλων

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά μέτρων ισότητας που ανακοίνωσε η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού. Τον Δεκέμβριο, οι νομοθέτες ψήφισαν ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, καθώς και έναν πρωτοποριακό νόμο που καλύπτει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ο οποίος, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα, προσέφερε κρατικά χρηματοδοτούμενη άδεια μετ’ αποδοχών για τις γυναίκες που υποφέρουν από επώδυνες περιόδους. «Αν εκπροσωπούν τη μισή κοινωνία, η μισή πολιτική και οικονομική δύναμη πρέπει να είναι των γυναικών», δήλωσε ο Σάντσεθ το Σάββατο.

Ο νόμος για την ίση εκπροσώπηση θα απαιτεί οι γυναίκες να αποτελούν το 40% της διοίκησης κάθε εισηγμένης εταιρείας με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ (53 εκατομμύρια δολάρια). Στην πολιτική, ο νόμος θα απαιτεί από τα κόμματα να προσφέρουν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εκλογών, με στόχο την αύξηση της ισότητας των φύλων στο κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες αποτελούν το 44% του Κογκρέσου και το 39% της Γερουσίας.

Θα απαιτεί επίσης από τις επαγγελματικές ενώσεις να έχουν τουλάχιστον 40% γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια, καθώς και από τις κριτικές επιτροπές για κάθε βραβείο που χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα.

naftemporiki.gr