Skip to main content

ΗΠΑ: Έτοιμη να εισαχθεί στο Κογκρέσο η νέα απαγόρευση για το Tik Tok

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το απόγευμα της Τρίτης μια σειρά από νομοσχέδια που σχετίζονται με την Κίνα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζει να εξετάσει την Τρίτη νομοθεσία που θα έδινε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να απαγορεύσει το TikTok, την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με το CNBC.

Η επιτροπή έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το απόγευμα της Τρίτης μια σειρά από νομοσχέδια που σχετίζονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα αναθεωρήσει τις μακροχρόνιες προστασίες που έχουν προστατεύσει τους διανομείς ξένου δημιουργικού περιεχομένου, όπως το TikTok από τις αμερικανικές κυρώσεις εδώ και δεκαετίες. Το H.R. 1153, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται να περάσει από την επιτροπή την Τρίτη.

Το νομοσχέδιο που θα μπορούσε τελικά να «παγιδεύσει» την TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική ByteDance, έχει μόνο έναν υποστηρικτή, τον νεοεισερχόμενο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της επιτροπής, τον αντιπρόσωπο του Τέξας Mike McCaul.

Συνήθως, ένα τόσο νέο νομοσχέδιο, με έναν μόνο υποστηρικτή, δεν θα προχωρούσε σε ψηφοφορίες στην επιτροπή μόλις λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή του. Όμως η επιλογή των νομοσχεδίων που θα προωθηθούν από μια επιτροπή γίνεται από τον πρόεδρο κάθε επιτροπής, οπότε η στήριξη του McCaul είναι ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται το νομοσχέδιο.

Εάν το μέτρο εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής και παραπεμφθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, όπως αναμένεται, το H.R. 1153 θα κάνει ουσιαστικά άλμα σε αρκετές άλλες προτάσεις για την απαγόρευση του TikTok που είχαν εισαχθεί προηγουμένως στη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά δεν έχουν ακόμη προωθηθεί μέσω της διαδικασίας των επιτροπών.

Παρά τις πικρές διαιρέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων σχεδόν σε κάθε μείζον θέμα, υπάρχει ένα πράγμα που τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν σε συντριπτική πλειοψηφία: προληπτικά μέτρα για την ανάσχεση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της Κίνας. Και το H.R. 1153 θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

naftemporiki.gr