Skip to main content

Ιταλία: Ναυάγιο σκάφους με μετανάστες – Τουλάχιστον 40 νεκροί

Φωτ. αρχείου EPA/LANNINO

Στο σκάφος επέβαιναν πάνω από 100 άτομα - Ένα μωρό μεταξύ των θυμάτων

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, 27 σοροί εντοπίστηκαν στις ακτές του Στεκάτο ντι Κούτρο, παραθαλάσσιου θερέτρου στην επαρχία του Κρότωνα, ενώ τρεις νεκροί βρέθηκαν στο νερό. Το πρακτορείο AGI μετέδωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται μωρό λίγων μηνών.

Στο σκάφος επέβαιναν περί τα 200 άτομα. Περίπου 80 έχουν διασωθεί. Το σκάφος, που μετέφερε μετανάστες από το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, έπεσε σε βράχια εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το Adnkronos.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε δύσκολες συνθήκες καθώς στην περιοχή επικρατεί θαλασσοταραχή.

Ιταλική κυβέρνηση: Εγκληματική πράξη

Σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση σημειώνει πως «αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 2 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες».

«Είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του “εισιτηρίου” που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού» επισημαίνεται και προστίθεται ότι η ιταλική κυβέρνηση «καταβάλλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις -και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες- και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης».

«Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες» καταλήγει η ανακοίνωση.