Skip to main content

Οι Τούρκοι αρχιτέκτονες κατηγορούν την κυβέρνηση για τις συνέπειες του σεισμού

REUTERS/Emilie Madi

Οι Αρχιτέκτονες τονίζουν ότι ο αντισεισμικός έλεγχος των κατασκευών έχει μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος έχει παραμελήσει την ευθύνη του για το ευρύ κοινό.

Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB) επέρριψε στην κυβέρνηση Ερντογάν την ευθύνη για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Εγκέλαδος και τον θάνατο 43.000 ανθρώπων. «Νομιμοποιώντας χιλιάδες κτίρια που δεν κάλυπταν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, η κυβέρνηση έθεσε τη ζωή πολλών ανθρώπων σε κίνδυνο», αναφέρεται σε έκθεση του επιμελητηρίου των Αρχιτεκτόνων.

Σχεδόν τα μισά κτίρια στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, κατασκευάστηκαν μετά το 2001 – εποχή κατά την οποία ίσχυαν ήδη αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί για την αντισεισμική ασφάλεια. Ωστόσο, τα μισά από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προέρχονται από αυτήν την περίοδο.

Οι Αρχιτέκτονες τονίζουν ότι ο αντισεισμικός έλεγχος των κατασκευών έχει μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος έχει παραμελήσει την ευθύνη του για το ευρύ κοινό.

Μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης Ερντογάν να ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές εντός ενός έτους, το επιμελητήριο προειδοποίησε ότι η ανοικοδόμηση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα ίδια κριτήρια και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότερα από 173.000 κτίρια έχουν καταγραφεί ότι έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών, η  πολιτειακή αρχή στέγασης μπορεί να χτίσει μόνο περίπου 58.500 σπίτια το χρόνο.

Η έκθεση επέκρινε και πάλι ότι καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει σε πολλά μέρη εδώ και μέρες. Σε πόλεις της επαρχίας Χατάι, για παράδειγμα, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης άρχισαν να παρέχουν ενεργή βοήθεια μόλις την τέταρτη ημέρα μετά τους δυο πρώτους μεγάλους σεισμούς.