Skip to main content

Ουγγαρία: Στις αρχές Μαρτίου η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μέχρι τώρα η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία.

Την ενδεχόμενη επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις αρχές του Μαρτίου μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν «χέρι-χέρι». Παρ’ όλα αυτά, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει το πράσινο φως, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις δύο χώρες να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι αναμένει από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στην αμυντική συμμαχία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος HVG.hu δήλωσε ότι οι Ούγγροι νομοθέτες θα μπορούσαν να αρχίσουν να συζητούν τη νομοθεσία την 1η Μαρτίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωση θα διεξαχθεί πιθανώς την επόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου και το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για σχόλια.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η εθνικιστική κυβέρνησή του είχε ήδη αποφασίσει ότι η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ουγγρική κυβέρνηση υπέβαλε τη σχετική νομοθεσία τον Ιούλιο, αλλά το κοινοβούλιο, στο οποίο το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, δεν έχει ακόμη φέρει τα δύο νομοσχέδια προς συζήτηση και έγκριση. Ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη το 2022 για τέταρτη συνεχή θητεία, επανέλαβε το Σάββατο ότι το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία ούτε θα διακόψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.

naftemporiki.gr