Skip to main content

ΟΗΕ: Πάνω από 7.000 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Reuters

Στις 11.756 οι τραυματίες, από την έναρξη της εισβολής.

Στοιχεία για τους νεκρούς και τραυματίες αμάχους στην Ουκρανία δημοσιεύει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), τρεις μέρες πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, οι συγκρούσεις έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 18.955 νεκρούς και τραυματίες αμάχους. Πρόκειται για 7.199 νεκρούς και 11.756 τραυματίες, με το OHCHR να σημειώνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ξεκίνησε η ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) κατέγραψε 18.955 απώλειες αμάχων στη χώρα: 7.199 σκοτώθηκαν και 11.756 τραυματίστηκαν», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφηκαν συνολικά 697 απώλειες αμάχων, με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι τα βίαια περιστατικά συνεχίζονται κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων, αλλά είναι κυρίως συγκεντρωμένα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, προκλήθηκαν πολλές ζημιές τόσο σε ιατρικές όσο και σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Αυτά τα περιστατικά και οι συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων πιθανότατα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αδιάκριτη χρήση από τη Ρωσία πυροβολικού και άλλων οπλικών συστημάτων. Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν προκλήθηκαν από τη χρήση εκρηκτικών, όπως βομβαρδισμοί από βαρύ πυροβολικό, πολλαπλά συστήματα πυραύλων εκτόξευσης, πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το OHCHR.

naftemporiki.gr