Skip to main content

Φινλανδή πρωθυπουργός: Μαζί με Σουηδία η ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί και αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου».

Την επιθυμία της χώρας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία, κατέστησε σαφές η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν μιλώντας σήμερα στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Φινλανδία έχει καταστήσει σαφή αυτήν της την επιθυμία στην Τουρκία και την Ουγγαρία, σημείωσε, αναφερόμενη στα δύο κράτη μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρηση των δύο χωρών στον οργανισμό, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας.

«Στείλαμε πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στην Ουγγαρία, η οποία επίσης δεν έχει ακόμη επικυρώσει (το αίτημά μας), ότι θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί και αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου”, σημείωσε η Μάριν.

«Θέλουμε να ενταχθούμε στο NATO μαζί με τη Σουηδία, ταυτοχρόνως, κι αυτό όχι μόνον επειδή είμαστε καλοί γείτονες και εταίροι, αλλά επίσης για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τον σχεδιασμό της ασφάλειας του NATO σε όλον τον Βορρά», τόνισε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «πράξη ειρήνης» για εμάς, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η Δύση έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο δυναμικά το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας. «Αν είχαμε αντιδράσει όλοι τότε, ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει. Το πιο σημαντικό μάθημα είναι τελικά να μην είμαστε αφελείς» δήλωσε και προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας, η οποία ήδη καλύπτει τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO χωρίς να κάνει το ίδιο γι’αυτήν της Σουηδίας.