Skip to main content

Λαβρόφ: Στο «σημείο χωρίς επιστροφή» η Δύση

Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι μετέτρεψαν την Ουκρανία σε «ρωσοφοβικό στρατιωτικό ορμητήριο».

Η Δύση έχει φτάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή» μετατρέποντας την Ουκρανία σε «ρωσοφοβικό στρατιωτικό ορμητήριο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην κρατική Δούμα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι ο μελλοντικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι να τερματιστεί η κυριαρχία της Δύσης στη διεθνή ζωή. Περιγράφοντας την πολιτική της Δύσης, είπε ότι για χρόνια στόχευε στον περιορισμό της Ρωσίας, με την επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ και «τη μετατροπή της αδελφικής Ουκρανίας σε αντι-Ρωσική, σε ρωσοφοβικό στρατιωτικό ορμητήριο».

Κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία ότι επικύρωσαν «ένα αιματηρό πραξικόπημα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 κάτω από ειλικρινά ναζιστικά, ρατσιστικά συνθήματα».

Εξηγώντας τη γραμμή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής ανέφερε: «Στην επικαιροποιημένη αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής μας, θα μιλήσουμε για την ανάγκη να τερματιστεί το μονοπώλιο της Δύσης στη διαμόρφωση του πλαισίου της διεθνούς ζωής, το οποίο θα πρέπει στο εξής να καθορίζεται όχι για τα ιδιοτελή συμφέροντά της, αλλά από μια δίκαιη, καθολική βάση ισορροπίας συμφερόντων, όπως απαιτεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατοχυρώνει την αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των κρατών».

naftemporiki.gr