Skip to main content

Τουρκία: Τέσσερα άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά στο Χατάι, πάνω από 8 ημέρες μετά τον σεισμό

Η μία ανασύρθηκε σχεδόν 205 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και η άλλη 203 ώρες μετά.

Το θαύμα της ζωής εξακολουθεί να αναβιώνει μέσα από τα συντρίμμια στη Τουρκία, καθώς, όπως έγινε γνωστό σήμερα από διασώστες, τέσσερα άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά, πάνω από 200 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν σήμερα από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, 208 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή. Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.

Επίσης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, Ουκρανοί διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα από τα χαλάσματα ενός κτιρίου στην επαρχία Χατάι, σχεδόν 205 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ μία ακόμη γυναίκα διασώθηκε από τα ερείπια κτιρίου στην ίδια πόλη, 203 ώρες μετά, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, εννέα άνθρωποι συνολικά, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα.

Η χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ως «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα» που έχει πλήξει χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του. «Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες», υπογράμμισε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Ο απολογισμός, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, «πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω». Ο Χανς Κλούγκε υπενθύμισε ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος του Οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.