Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κομβικής σημασίας οι εξελίξεις την άνοιξη- Νεύμα για «θυσία» του Μπαχμούτ

REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii

Γιατί θεωρούνται σημαντικές οι εξελίξεις στο πεδίο την άνοιξη.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις στο πεδίο ήδη να δείχνουν ότι οι συγκρούσεις ανεβάζουν ταχύτητα. Η Ρωσία φαίνεται ότι ανακτά τον πρώτο λόγο στα ανατολικά, μαζεύει δυνάμεις και ξεκινάει την επίθεσή της σημειώνοντας σταθερά μικρά κέρδη.

Προφανής και συμβολικός στόχος για τη Μόσχα είναι η κατάκτηση της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται για μήνες οι συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία φαίνεται πως δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ να ενισχύσει τις θέσεις της στο πεδίο, ακόμη και «θυσιάζοντας» το Μπαχμούτ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η άνοιξη θα είναι κομβικής σημασίας συγκυρία με την Ρωσία να επιτίθεται και την Ουκρανία να ξεκινάει την αντεπίθεσή της σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη  Washington Post, παρά την δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί»,  Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τα πακέτα βοήθειας που έχουν εγκρίνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ως την καλύτερη ευκαιρία που έχει το Κίεβο για να αλλάξει την τροχιά του πολέμου. Όπως σημειώνει, στις ΗΠΑ υπάρχει διάθεση από τους Ρεπουμπλικάνους να περιορίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ δεν είναι σαφές στην Ευρώπη πόσο θα διαρκέσει η όρεξή της να στηρίζει τις προσπάθειες του Κιέβου να αμυνθεί.  «Το ”για όσο χρειαστεί” αφορά με την διάρκεια της σύγκρουσης, όχι το μέγεθος της βοήθειας», σχολιάζει υπό τον όρο της ανωνυμίας Αμερικανός αξιωματούχος.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η Αντιπρόεδρος Καμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονο Μπλίνκεν και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής ασφαλείας στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Κογκρέσο για την έγκριση άμεσης βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 10 δισ. δολαρίων, και αναμένεται την επόμενο εβδομάδα να ανακοινώσει άλλο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αλλά και την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Κρεμλίνο.

Ταυτόχρονα η αμερικανική διοίκηση θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει απόσταση ή αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των δυτικών συμμάχων ενόψει της επετείου της 24ης Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να στείλουν το μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν φθίνει.

Πώς επηρεάζει την κατάσταση το Μπαχμούτ

Στο μεταξύ όμως ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να ανακτήσουν και να εκμεταλλευτούν άμεσα ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, ενώ το Μπαχμούτ φαίνεται να περιπλέκει τις προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων.

Για μήνες, η Ουκρανία έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους και στρατεύματα για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ. Όμως Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να υπερασπίζονται το Μπαχμούτ και ταυτόχρονα να ξεκινούν μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη πιο κρίσιμων εδαφών κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται ότι βλέπει τις συγκρούσεις στο Μπαχμούτ με τον ίδιο τρόπο που τις βλέπει ο Ρώσος ομόλογός του, με συμβολική σημασία, εκτιμώντας ότι θα στοιχίσει στο ηθικό του στρατού εάν χάσουν τον έλεγχο της πόλης.

Παρόλο που στην Ουάσιγκτον αναγνωρίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξέρει πώς να συσπειρώνει τη χώρα του, υπάρχει ανησυχία ότι εάν η Ουκρανία συνεχίσει να πολεμά όπου η Ρωσία στέλνει στρατεύματα, αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας. Αντίθετα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στο χρονοδιάγραμμα και την διεξαγωγή της ανοιξιάτικης αντεπίθεσης, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη εκπαιδεύουν Ουκρανούς μαχητές σε μερικά από τα πιο περίπλοκα όπλα που θα εισέλθουν στο πεδίο της μάχης.

Η διάσταση στόχων και δυνατοτήτων

Πέρα από τον Μπαχμούτ, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος της Ουκρανίας είναι η ανακατάληψη όλης της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες του στρατού της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή.

Αυτή η διάσταση στόχων και δυνατοτήτων έχει εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, επιβαρύνοντας υπερβολικά τη Δύση καθώς αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις, όπως ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και οι ασταθείς τιμές της ενέργειας, σχολιάζει η WP, προσθέτοντας ότι η ομάδα του Μπάιντεν επιδιώκει να θέσει την Ουκρανία στην καλύτερη πιθανή πορεία δράσης: να την ενδυναμώσει ώστε να ανακαταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες πριν καθίσει  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν.

«Οι αισιόδοξοι βλέπουν έναν τρόπο για την Ουκρανία να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές εισβολές στα ανατολικά, να ανακαταλάβει εδάφη στο νότο και να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, οι σκεπτικιστές ανησυχούν ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες νέα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων καταδίκων, πριν από την αναμενόμενη εαρινή επίθεση», καταλήγει.

naftemporiki.gr