Skip to main content

Σεισμοί: Πάνω από 33.000 οι νεκροί, έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια και δωρεές

REUTERS/Benoit Tessier

Ο αριθμός, ο οποίος αυξάνεται ώρα με την ώρα από τις 6 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να «διπλασιαστεί» σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σε 33.179 ανέρχονται οι νεκροί του διπλού φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, αριθμός που αναμφίβολα τουλάχιστον θα «διπλασιαστεί», όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, το Σάββατο.

Στην Τουρκία 29.605 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ στη Συρία σε 3.574.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστά γεύματα στην Τουρκία και τη Συρία. Μέχρι και 5,3 εκατομμύρια πιστεύεται ότι είναι άστεγοι μόνο στη Συρία. Την Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 33.179. Αντιμέτωπος με το μέγεθος των θυμάτων, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει έκκληση για δωρεές.

Καθώς περνούν οι ώρες της έβδομης ημέρας, οι ελπίδες να εντοπιστούν επιζώντες αργοσβήνουν. Ήδη οι μπουλντόζες έχουν ξεκινήσει σε πολλές περιοχές. Σήμερα μάλιστα το απόγευμα αναμένεται να αποχωρήσει πιθανότατα από την Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή.

Πάντως δεν έλειψαν και τα μικρά θαύματα, με τους διασώστες να ανασύρουν από τα συντρίμμια ζωντανό ένα μωρό μετά από 140 ώρες από τον σεισμό, στην περιοχή του Χατάι. Λίγα χιλιόμετρα μακριά ανασύρθηκε επίσης μία πεντάχρονη μαζί με την μητέρα της. 147 ώρες μετά τον σεισμό ανασύρθηκε σώα στην Αντιόχεια και μία δεκάχρονη.

Πλησιάζουν τις 30.000 τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία, Συρία

Με το πρώτο φως της έβδομης ημέρας ομάδα Ρουμάνων διασωστών εντόπισε και ανέσυρε ένα 35χρονο άνδρα που είχε μείνει κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του περίπου 149 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Ακολούθησε η διάσωση ενός μικρού κοριτσιού και δύο ώρες μετά ενός 8χρονου.

naftemporiki.gr