Skip to main content

Κίεβο: Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση στην επέτειο της εισβολής

Iryna Rybakova/ Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των στρατευμάτων στα σύνορα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εδώ και καιρό Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για νέα επίθεση μέσα στους επόμενους μήνες. Πολλοί αναλυτές στο μεταξύ εκτιμούν ότι μετά τις ανακοινώσεις της Δύσης περί αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, η Μόσχα ενδέχεται να βιαστεί να πραγματοποιήσει την επίθεσή της ώστε να μην προλάβουν να παραδοθούν και χρησιμοποιηθούν τα νέα όπλα στο πεδίο των συγκρούσεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ τοποθετεί χρονικά τη νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα του.

Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρεζνίκοφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα και θα μπορούσε να «δοκιμάσει κάτι» για να τιμήσει την επέτειο της αρχικής εισβολής πέρυσι.

Αναφερόμενος στη γενική κινητοποίηση της Ρωσίας με 300.000 στρατευμένους στρατιώτες τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ισχυρίστηκε ότι οι αριθμοί στα σύνορα υποδηλώνουν ότι το πραγματικό μέγεθος θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στις 500.000. «Δεν υποτιμούμε τον εχθρό μας», είπε ο Ρέζνικοφ. «Επίσημα, ανακοίνωσαν 300.000, αλλά όταν βλέπουμε τα στρατεύματα στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας είναι πολύ περισσότερα».

Από την πλευρά του, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι αναμένει πως περίπου οι μισοί από τους 320.000 άνδρες που επιστρατεύθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2022 θα πάρουν μέρος σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.

«Έχω συναίσθηση του ότι οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και πως θα γίνουν φέτος, σε δύο ως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», είπε ο Ντανίλοφ. «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια», συνέχισε.

naftemporiki.gr