Skip to main content

Γερμανικός Τύπος : «Ο Ερντογάν και ο σεισμός»

ADITYA PRADANA PUTRA/G20 Media Center/Handout via REUTERS

«Οι σεισμοί στην Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν πολιτικές συνέπειες για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , καθώς τον Μάιο επίκεινται εκλογές» γράφει η γερμανική RND

«Το 2023 αναμενόταν να είναι θριαμβευτικό, όχι μόνο λόγω της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, αλλά και γιατί ο Πρόεδρος Ερντογάν ήλπιζε ότι θα επισφραγίσει την πολιτική του καριέρα με άλλη μία εκλογική νίκη. Ωστόσο το επετειακό έτος 2023 επισκιάζεται από την καταστροφή του σεισμού που θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για τον ίδιο, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής τους», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η ήττα του 1999

Η RND υπενθυμίζει τον καταστροφικό σεισμό του 1999, που οδήγησε σε πολιτική αλλαγή, λόγω της αδυναμίας της τότε κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετσεβίτ να διαχειριστεί την κρίση, ενώ και η οικονομική κρίση του 2001 προλείανε το έδαφος για την πρώτη νίκη του Ερντογάν, το επόμενο έτος.

«Το αν η καταστροφή που έπληξε τώρα την Τουρκία θα οδηγήσει στο πολιτικό τέλος του Τούρκου Προέδρου, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των Αρχών, σημειώνει η εφημερίδα. Εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής, όπως έκανε τότε ο Ετζεβίτ, και δέχεται κάθε βοήθεια από το εξωτερικό, ενώ και η Υπηρεσία Προστασίας από Καταστροφές, AFAD, που συγκροτήθηκε μετά τον σεισμό του 1999, μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει.

Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει και το τι είδους μέριμνα θα λάβει η τουρκική κυβέρνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τις εστίες τους. Η πρόκληση είναι τεράστια, καθώς σε αντίθεση με τις δύο επαρχίες που είχαν πληγεί από τον Εγκέλαδο το 1999, τώρα έχουν πληγεί δέκα. Αν δεν αποτύχει ο κρατικός μηχανισμός, η καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης, από το οποίο θα επωφεληθεί ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

naftemporiki.gr