Skip to main content

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

REUTERS/Umit Bektas

Αγώνας με τον χρόνο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσες από τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Μέχρι στιγμής ο σεισμός έχει στοιχίσει την ζωή σε 4.365 ανθρώπους. Εκατοντάδες θεωρείται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Μάλιστα καθ’ οδόν είναι περίπου 13.000 διασώστες από Κωνσταντινούπολη. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης AFAD, πάνω από 2.600 άτομα από 65 χώρες έχουν σταλεί στην περιοχή της καταστροφής για να βοηθήσουν τους Τούρκους διασώστες

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα. Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν διασωθεί πάνω από 7.800 άνθρωποι σε 10 επαρχίες.

Οι διασώστες όμως τρέχουν ενάντια στο χρόνο με αρκετούς παράγοντες να τους εμποδίζουν, εξηγεί στο BBC ο ειδικός εντατικής θεραπείας Δρ Ρίτσαρντ Έντουαρντ Μουν από το Duke University.

Κάθε ενήλικας χάνει έως και 1,2 λίτρα νερού καθημερινά. «Από τα ούρα, την εκπνοή, τους υδρατμούς και την εφίδρωση, εάν υπάρχουν. Στο σημείο όπου έχουν χαθεί περίπου οκτώ λίτρα, και τότε αρχίζει ένα άτομο να αρρωσταίνει βαριά», ανέφερε.

Επιπλέον, και στις δύο χώρες επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες.  Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Ένας μέσος ενήλικας μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες μέχρι περίπου 21 C χωρίς το σώμα να χάσει την ικανότητά του να διατηρεί τη θερμότητα. Αλλά όταν κάνει περισσότερο κρύο, είναι μια διαφορετική ιστορία.

«Σε εκείνο το σημείο, η θερμοκρασία του σώματος ακολουθεί ουσιαστικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Και ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από τη μόνωση που μπορεί να έχει το άτομο ή το πόσο προφυλαγμένο είναι στο υπόγειο καταφύγιο», εξηγεί ο Μουν εκτιμώντας ότι η υποθερμία είναι απειλή για πολλά άτομα.

«Η καρδιά μου είναι σε αυτούς που είναι παγιδευμένοι, αλλά και στους εργαζόμενους που κάνουν ό,τι καλύτερο για να τους βγάλουν από τα προβλήματα», κατέληξε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Συρία

naftemporiki.gr