Skip to main content

Ακυρώνει το ταξίδι του ο Μπλίνκεν μετά το περιστατικό με το κινεζικό μπαλόνι

«Δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα μετά το περιστατικό με το ύποπτο κατασκοπευτικό αερόστατο που φέρεται να είναι κινεζικό και πετάει πάνω από μέρη της Μοντάνα.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας, καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή σε ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει για το Πεκίνο το βράδυ της Παρασκευής, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, καθώς και με τον πιθανό Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πότε ο Μπλίνκεν θα επαναπρογραμματίσει το ταξίδι του στην Κίνα, λέγοντας μόνο ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα «καθορίσει πότε θα είναι οι κατάλληλες συνθήκες».

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι το αερόστατο που εκτελούσε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν ένα μη στρατιωτικό μετεωρολογικό μπαλόνι που προοριζόταν για επιστημονική έρευνα. Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.

Απάντησε η Κίνα στις ΗΠΑ για το κατασκοπευτικό μπαλόνι: «Ηρεμήστε και χειριστείτε το θέμα με ψυχραιμία»

«Έχουμε σημειώσει τη δήλωση του Πεκίνου, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο να συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος.

«Από τη στιγμή που συνέβη αυτό το περιστατικό, βρισκόμασταν σε τακτική και συχνή επαφή με τους Κινέζους ομολόγους μας και αναμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα πληροφοριών.

naftemporiki.gr