Skip to main content

Απάντησε η Κίνα στις ΗΠΑ για το κατασκοπευτικό μπαλόνι: «Ηρεμήστε και χειριστείτε το θέμα με ψυχραιμία»

Chase Doak/via REUTERS (φωτ. αρχείου)

«Η Κίνα είναι υπεύθυνη χώρα και ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να παραμείνουν «ψύχραιμες», καθώς το Πεκίνο εξετάζει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετούσε πάνω από αμερικανικό έδαφος κοντά σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η Κίνα είναι υπεύθυνη χώρα και ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή στο Πεκίνο.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Και όπως είπα, συγκεντρώνουμε και επαληθεύουμε τα γεγονότα. Ελπίζουμε τα αρμόδια μέρη να χειριστούν το θέμα με ψυχραιμία».

Πεντάγωνο: Εντοπίστηκε κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από τις ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποφάσισε να μην το καταρρίψει για λόγους ασφαλείας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο παρακολουθούνταν για μερικές ημέρες από τότε που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πετώντας σε μεγάλο ύψος και περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

Το Πεντάγωνο πάντως διαβεβαιώνει πως το αντικείμενο δεν εγείρει κάποια «απειλή».

naftemporiki.gr