Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: «Nαι» στην άρση ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

REUTERS/Yves Herman

Η άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών θα διευκολύνει τις έρευνες των βελγικών αρχών.

Την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Ανδρέα Κοτσολίνο αποφάσισε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και όχι στην Ολομέλεια της 13ης Φεβρουαρίου.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν την απόφαση της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου που ομόφωνα (με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή) ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Βέλγου Ταραμπέλα και του Ιταλού Κοτσολίνο, πρώην μελών της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στην διαδικασία συμμετείχε ο Μαρκ Ταραμπέλα ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας για τον ίδιο του τον εαυτό. Αργότερα δήλωσε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε να πει αυτά που έχει να πει στις βελγικές αρχές.

Από την πλευρά του ο Ανδρέα Κοτσολίνο απουσίαζε, και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα βρίσκεται στη Νάπολη.

Η άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών θα διευκολύνει τις έρευνες των βελγικών αρχών.

Η εισηγήτρια των εκθέσεων για την άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών, Μανόν Ομπρί, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις εκθέσεις που εξουσιοδοτούν την άρση των ασυλιών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, στο πλαίσιο του Qatargate. «Η δικαιοσύνη προχωρά αλλά η πολιτική απάντηση βρίσκεται σε αδιέξοδο», έγραψε. «Απαιτούνται ριζικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις απέναντι στην διαφθορά».

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο έλαβε χρήματα ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ.

Αυτό αναφέρεται σε μία από τις δύο εκθέσεις που θα τέθηκαν σε ψηφοφορία την Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά».

naftemporiki.gr