Skip to main content

Η Ουκρανία επιβάλλει κυρώσεις σε αυστριακές τράπεζες

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Από τις κυρώσεις του Κιέβου επηρεάζονται συνολικά 182 εταιρείες και τρία άτομα

Οι ρωσικές θυγατρικές leasing των αυστριακών τραπεζών Raiffeisen και Unicredit χαρακτηρίστηκαν επίσημα από την Ουκρανία ως «συνένοχοι εν καιρώ πολέμου» και υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Ζελένσκι.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI) έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την εμπλοκή της στη Ρωσία. Η ρωσική θυγατρική της μητρικής Bank Austria UniCredit διοικούνταν από τη Βιέννη έως το 2016. Η RBI και η UniCredit Austria είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Αυστρία μετά τον Όμιλο Erste.

Από τις κυρώσεις του Κιέβου επηρεάζονται συνολικά 182 εταιρείες και τρία άτομα. Κατηγορούνται για μεταφορά προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού σιδηροδρομικώς για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ του Σαββάτου ότι τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν θα ωφελήσουν την εθνική άμυνα. Στη λίστα που δημοσιεύτηκε βρίσκονται και οι λευκορωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία με τις μεταφορές.

Η Ουκρανία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι και άλλα κράτη θα μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών. Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε «όλους όσοι βοηθούν στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» και τους ερευνητές που αποκάλυψαν την καταστρατήγηση των κυρώσεων από τη Μόσχα.

naftemporiki.gr