Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βαρσοβία θα προμηθεύσει 60 επιπλέον τανκς στο Κίεβο

Αυτά τα άρματα μάχης είναι επιπλέον των 14 Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί η Πολωνία στην Ουκρανία.

Η Πολωνία θα παραδώσει στην Ουκρανία, εκτός από 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής, περίπου 60 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων 30 PT-91, μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του σοβιετικού T-72, απόφαση που χαιρέτισε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την Πέμπτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, είπε σε συνέντευξή του στην καναδική τηλεόραση CTV News ότι η Βαρσοβία ήταν έτοιμη να «στείλει 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, συμπεριλαμβανομένων 30 PT-91». Επανέλαβε επίσης ότι η Πολωνία θα στείλει «14 άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματά μας, στην κατοχή μας».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι από την αρχή του πολέμου, η Πολωνία «έχει ήδη παραδώσει 250 άρματα μάχης (…) και ακόμη περισσότερα από αυτά» στην Ουκρανία. Πρόκειται κυρίως για άρματα μάχης T-72 σοβιετικής σχεδίασης. Τα τανκς PT-91 είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-72. Ο τύπος των υπόλοιπων 30 τανκς δεν διευκρινίστηκε.

Μετά από εβδομάδες δισταγμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κάνοντας ένα νέο βήμα στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο εν όψει μιας πιθανής αντεπίθεσης στη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία τώρα θέλει και μαχητικά αεροσκάφη – Κατηγορηματικό «όχι» από Σολτς

Το Βερολίνο έδωσε επίσης το πράσινο φως σε άλλες χώρες να προμηθεύουν γερμανικής κατασκευής Leopard στο Κίεβο. Μετά την ανακοίνωση αυτή, πολλές χώρες έχουν επίσης δηλώσει ότι θέλουν να παραδώσουν άρματα μάχης στο Κίεβο.

naftemporiki.gr