Skip to main content

Πολωνία: Υπέρ της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αν το αποφασίσει το ΝΑΤΟ

Λίγο καιρό πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να τολμήσουν να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, σημείωσε ο Μοραβιέτσκι.

Για ένα πιο τολμηρό ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι αναφορικά με το ζήτημα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ειδικότερα, τόνισε ότι αν η Συμμαχία ενέκρινε την παράδοση αυτή, η χώρα του θα στήριζε την εν λόγω απόφαση.

Λίγο καιρό πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να τολμήσουν να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της, υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι δεν εισηγήθηκε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς τόνισε ότι κάτι τέτοιο οφείλει να αποτελεί απόφαση του ΝΑΤΟ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Πολωνία τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την παράδοση προηγμένων αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο, αλλά απηύθυνε ακολούθως νέες εκκλήσεις: αυτήν τη φορά για μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και περισσότερα συστήματα πυροβολικού.

Η Βαρσοβία – η οποία έχει ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα – είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών ή της ανάπτυξης στρατιωτών στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa