Skip to main content

Γαλλία: Τι είναι τα αντιαρματικά όπλα AT4, που παρήγγειλε από τη Saab

Τα AT4 περιλαμβάνονται στο πακέτο της σουηδικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Στην παραγγελία αντιαρματικών όπλων AT4, από τον σουηδικό όμιλο αεροναυπηγικής και άμυνας Saab έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η Γαλλία σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) έκανε την παραγγελία στα μέσα Δεκεμβρίου, για παράδοση το 2023, διευκρίνισε η Saab.

Ελαφρύ, φορητό και χαμηλού κόστους, το AT4 συγκαταλέγεται στα όπλα του σουηδικού ομίλου που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε δυτικούς στρατούς και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αντιαρματικά. Ο πύραυλος των 84 χιλιοστών είναι προφορτωμένος σε σωλήνα μίας χρήσης.

Η παραγγελία αφορά 4.226 AT4 σε μια “πιο εξελιγμένη έκδοση” από αυτήν που χρησιμοποιεί ο γαλλικός στρατός, διευκρίνισε η DGA στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα AT4 περιλαμβάνονται στο πακέτο της σουηδικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το όπλο αυτό βεληνεκούς εκατοντάδων μέτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί “εναντίον αρμάτων και βαρέων οχημάτων μάχης” αλλά επίσης κατά “κτιρίων και οχυρώσεων ή για την προστασία εγκαταστάσεων”, σύμφωνα με τη Saab.

Τα αντιαρματικά όπλα χρησιμοποιούνται μαζικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως οι φορητοί πύραυλοι NLAW, που επίσης κατασκευάζονται από τη Saab, καθώς και οι αμερικανικής κατασκευής Javelin.

Η Γαλλία, μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας MMDA, παράγει επίσης φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους, τους MMP (που μετονομάστηκαν Akeron) ένα πολύ ακριβό μοντέλο με βεληνεκές 4.000 μέτρα.