Skip to main content

Βερολίνο: Τέλη Μαρτίου η παράδοση των Leopards στην Ουκρανία

REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στον χειρισμό ελαφρών τεθωρακισμένων Marders θα ξεκινήσει «μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» στη Γερμανία και η εκπαίδευση στα Leopards θα ακολουθήσει «λίγο αργότερα», πρόσθεσε.

Η Γερμανία σκοπεύει να παραδώσει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία «στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Σχεδιάζεται να γίνει η παράδοση στα τέλη Μαρτίου στις αρχές Απριλίου» στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα στρατεύματα της Bundeswehr στη Σαξονία.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στον χειρισμό ελαφρών τεθωρακισμένων Marders θα ξεκινήσει «μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» στη Γερμανία και η εκπαίδευση στα Leopards θα ακολουθήσει «λίγο αργότερα», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη την απόφασή της να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας. Το Βερολίνο «ενεργεί με στενά συντονισμένο τρόπο διεθνώς», ανέφερε επίσης η δήλωση.

Η Ισπανία διά στόματος της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ανοικτή στην προμήθεια γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE πως η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους Δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία αν χρειαστεί και η Φινλανδία ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στη χώρα: Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Εξάλλου, και ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

naftemporiki.gr