Skip to main content

ΗΠΑ: Νεκρός ο φερόμενος δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια

EPA/CAROLINE BREHMAN

Αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Νεκρός είναι ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια το σεληνιακό νέο έτος.

Ο ύποπτος για τη σφαγή δέκα ανθρώπων το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα χορού στην Καλιφόρνια βρέθηκε νεκρός περίπου 12 ώρες αργότερα, αυτοκτόνησε μέσα σε λευκό φορτηγάκι βάζοντας τέλος στο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ο τοπικός σερίφης.

«Ο ύποπτος έφερε τραύμα από σφαίρα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου», εξήγησε ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα, περιγράφοντας το τέλος της καταδίωξης με μια πιστολιά προερχόμενη από το εσωτερικό του οχήματος του φερόμενου ως δολοφόνου, όταν προφανώς αυτοκτόνησε.

Ο άνδρας κατονομάστηκε ως Χου Καν Τραν, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 72 ετών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένας άλλος ύποπτος» για τη σφαγή, διευκρίνισε ο κ. Λούνα, προσθέτοντας πως το κίνητρο της επίθεσης στη Μόντερεϊ Παρκ παραμένει άγνωστο σε αυτό το στάδιο.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι ερευνητές ανθρωποκτονιών εργάζονται νυχθημερόν για να συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες και να εξακριβώσουν το κίνητρο αυτού του εξαιρετικά τραγικού συμβάντος», είπε ο σερίφης Λούνα.

Η καταδίωξη του υπόπτου, που καλύφθηκε απευθείας από κάποια αμερικανικά ΜΜΕ, τερματίστηκε κάπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης περικύκλωσαν το φορτηγάκι του.

Αστυνομικοί προσέγγισαν με προφυλάξεις, κατόπιν εισέβαλαν. Σε πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες και φωτοειδησεογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, διακρίνεται πτώμα στη θέση του οδηγού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες βράδυ εντολή οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα της σφαγής ως τη δύση του ηλίου την Πέμπτη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Το μακελειό

Ανταποκρινόμενοι στις πρώτες κλήσεις στην άμεση δράση το Σάββατο στις 22:20 (τοπική ώρα· στις 08:20 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας), αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε αίθουσα χορού δέκα ανθρώπους νεκρούς, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες. Άλλοι δέκα άνθρωποι, τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, σε «σταθερή» ως «κρίσιμη» κατάσταση.

Όπως κατέγραψαν πλάνα από κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ο δράστης ήταν άνδρας ασιατικής καταγωγής, φόραγε μαύρο τζάκετ, μαυρόασπρο μάλλινο σκούφο και γυαλιά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters