Skip to main content

Σερβία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 7 περιοχές λόγω σφοδρής κακοκαιρίας – Ένας νεκρός

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και πλημύρες σε χωριά και πόλεις. Ανασύρθηκε πτώμα από τον Ράσκα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν επτά περιοχές της νοτιοανατολικής Σερβίας, καθώς σημειωθήκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα έναν νεκρό κα έναν αγνοούμενο, αλλά και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, δρόμους, γέφυρες και καλλιέργειες.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες, Πέμπτη την περιοχή, προκάλεσαν υπερχείλιση των ποταμών και πλημύρες σε χωριά και πόλεις. Σήμερα ανασύρθηκε από τον ποταμό Ράσκα, στην πόλη Νόβι Πάζαρ, το νεκρό σώμα ενός άντρα ενώ αγνοείται ακόμη ένας.

Οι δυο άντρες παρασύρθηκαν χθες το βράδυ από τα ορμητικά νερά του ποταμού την στιγμή που τοποθετούσαν σάκους με άμμο στις όχθες για να εμποδίσουν τα νερά να εισχωρήσουν στα σπίτια τους.

Από τις πλημύρες προκλήθηκαν και μεγάλες ζημιές σε σπίτια, δρόμους και γέφυρες ενώ πλημμύρησαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σε πολλά χωριά δεν υπάρχει πρόσβαση αφού παρασύρθηκαν γέφυρες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Προβλήματα υπάρχουν επίσης και με την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Σερβίας.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Κόσοβο. Στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα υπερχείλισε ο ποταμός Ίμπαρ και οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον οικισμό «Μποσνιάτσκα Μαχάλα». Το ινστιτούτο δημόσιας υγείας του Κοσόβου κάλεσε τους πολίτες να βράζουν το πόσιμο νερό πριν το καταναλώσουν διότι υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης στις πηγές εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ