Skip to main content

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από έντεκα χώρες του ΝΑΤΟ

REUTERS/Ints Kalnins

Η βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα s-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Την ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία υποσχέθηκαν έντεκα χώρες του ΝΑΤΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση αυτή αφορά κύρια άρματα μάχης.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης για τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα s-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πολωνία και Σουηδία έχουν ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύουν να στείλουν Leopard, αν η Γερμανία άρει το βέτο της. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπάθησαν σήμερα να επιλύσουν ένα αδιέξοδο σε σχέση με τα Leopard, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής να προμηθεύσει στην Ουκρανία, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συμπέρασμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters