Skip to main content

Μαρκ Ταραμπέλα: Αθώος δηλώνει ο Βέλγος ευρωβουλευτής που «καίει» ο Παντσέρι

Καταγγέλλει την ομολογία βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα είναι ο πρώτος που «έκαψε» ο κύριος «βραχίονας» του Qatargate Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, μετά την συμφωνία που υπέγραψε με τις βελγικές αρχές με την οποία καλείται να αποκαλύψει πληροφορίες για το κύκλωμα δωροδοκίας προκειμένου να έχει πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την άρση της ασυλίας του θα αποφανθεί  η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με κοινοβουλευτική πηγή, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να καλέσει τον Ταραμπέλα για ακρόαση την Τρίτη.

Επίσης, αποκλείσθηκε χθες από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

Ο Παντσέρι έχει κάνει λόγο για χρηματισμό του Ταραμπέλα με ποσό μεταξύ 120.000- 140.000 ευρώ. «Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χαρτοσακούλες» φέρεται να κατάθεσε στις αρχές ο Παντσέρι, ο οποίος σημείωσε ότι κάθε «παράδοση» ποσού ήταν 20.000 ευρώ και ότι η τελευταία έγινε πριν από έξι μήνες.

Από την πλευρά του ο Ταραμπέλα σε δηλώσεις του δεν διέψευσε χθες την καταγγελία του Παντσέρι αλλά σημείωσε ότι θέλει να καταθέσει πρώτα στους ανακριτές και μετά στον Τύπο. Ωστόσο, σε νέες του δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Βέλγος ευρωβουλευτής δήλωσε αθώος και κατήγγειλε την ομολογία ενός βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος.

Ειδικότερα, με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. Δηλώνω και θα δηλώνω αθώος. Δεν έλαβα ποτέ χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα τις πολιτικές μου απόψεις».

«Κρίνομαι από την κοινή γνώμη ή από ορισμένους συναδέλφους μου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή την ομολογία προς υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων φυλακισμένων, ομολογία που όπως φαίνεται μεταβλήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αντίθετα με την δική μου θέση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην είδηση ότι η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κάλεσε για ακρόαση την Τρίτη, ο ίδιος αρνήθηκε την κλήση εξηγώντας ότι δεν θα μιλήσει στον Τύπο ή οποιονδήποτε άλλον πριν μιλήσει στις δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι οι μόνες που είναι σε θέση να εγγυηθούν την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας. «Θεωρώ εξ άλλου ότι το θέμα της άρσης της ασυλίας μου δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης…πρέπει, φυσικά, να αρθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ