Skip to main content

Τα 142 δώρα που έλαβε η Ρομπέρτα Μέτσολα

Σαμπάνια, σοκολάτες και ένας χρυσός πύργος.

Το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, έχει κλονίσει σοβαρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα να προωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας στο σώμα.

Η κ. Μέτσολα έχει τονίσει την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αυξήσει την αξιοπιστία του προς τους πολίτες.  «Θα ξεκινήσουμε από κάποια μέτρα που θα υλοποιηθούν γρήγορα και θα αποτελέσουν την αφετηρία για περισσότερη διαφάνεια».

Το σχέδιο αφορά σε 14 προτάσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των βελγικών αρχών που είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός οργάνου δεοντολογίας σε επίπεδο ΕΕ και μια έρευνα για τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θέλοντας μάλιστα να δώσει το καλό παράδειγμα, η κ. Μέτσολα δήλωσε 142 δώρα που έχει λάβει σε ένα δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, το οποίο ωστόσο δεν ενημερώνεται συχνά. Για την ακρίβεια, το μητρώο δώρων ισχύει για όλους τους ευρωβουλευτές, αλλά από την έναρξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου στα μέσα του 2019, μόνο 10, μαζί με την Μέτσολα, έχουν δηλώσει δώρα.

Η ομάδα της υποστήριξε ότι η κίνησή της έσπασε τη νόρμα που ήθελε να παραμένουν μυστικά για τα δώρα που λάμβαναν οι πρώην πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κανένας από τους οποίους δεν έφτασε στο σημείο να δηλώσει δημόσια τα εκατοντάδες δώρα που λάμβαναν από ξένους αξιωματούχους. «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές», δήλωσε ο εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι στο εξής θα ενημερώνει τακτικά το μητρώο για κάθε δώρο.

Τι ήταν αυτά τα δώρα που έλαβε όμως η κ. Μέτσολα; Σύμφωνα με το Politico, ανάμεσα στα δώρα βρίσκονται:

  • ένας χρυσός πύργος δώρο του Μαροκινού πολιτικού Νααμ Μαγιαρα
  • ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον  πολιτικό από το Μπαχρέιν Φόζια Ζέιναλ
  • ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν
  • ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Bundestag (Κοινοβούλιο)
  • ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
  • μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου
  • ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι
  • ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της ένωσης της Μπενελούξ

H κ. Μέτσολα έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του Ευρωκοινοβουλίου».

Η Μέτσολα έλαβε όλα τα δώρα που δήλωσε από τότε που έγινε πρόεδρος στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Από τα 142 δώρα που δήλωσε όμως η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα 125 δηλώθηκαν εκπρόθεσμα, όπως υποστηρίζει το Politico. Όπως εξηγεί, το μητρώο προβλέπει ότι τα δώρα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δηλώνονται  το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπό της, η προθεσμία δήλωσης εθιμοτυπικά δεν ισχύει για την πρόεδρο του οργάνου.

Από την άλλη, όπως σημειώνει το Politico, παράρτημα του κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών ορίζει ότι το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει κάθε ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το ευρωκοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, και συμπεριλαμβάνει και τον/την πρόεδρο. Ωστόσο, για τα δώρα πρέπει να ειδοποιηθεί η ίδια η πρόεδρος ή τουλάχιστον το δικό της γραφείο.

Παλιότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου της Βουλής, οι πρόεδροι συνήθιζαν να δηλώνουν τα δώρα που είχαν λάβει στο τέλος της θητείας τους, παρακάμπτοντας τη διαδικασία εγγραφής τους στο δημόσιο μητρώο και αντ’ αυτού ενημερώνοντας απευθείας τη δημόσια διοίκηση της Βουλής. Το γεγονός ότι οι πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου δεν καταχωρούσαν τα δώρα στο δημόσιο μητρώο φαίνεται και από το αρχείο, σύμφωνα με το οποίο, πριν την κ. Μέτσολα μόνο ένας πρόεδρος, ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε δηλώσει ένα δώρο που είχε λάβει, και αυτό ήταν ένα βιβλίο με πορτρέτα από έναν Πορτογάλο πολιτικό.

Ως πρόεδρος, η Μέτσολα είναι τελικά υπεύθυνος για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αφού λάβει συμβουλές από επιτροπή βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο θα έφερνε όμως την περίεργη περίπτωση η Μέτσολα να πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις στον εαυτό της επειδή έχασε την προθεσμία, καταλήγει το Politico.

naftemporiki.gr